Maaike Veeningen. (Foto: aangeleverd)
Maaike Veeningen. (Foto: aangeleverd)

Rolmodellencampagne

Column

Graag wil ik het hebben over rolmodellen. Want wat is een rolmodel eigenlijk, en wat houdt het in om er eentje te zijn? Ze zijn een inspiratiebron voor anderen en hebben een belangrijke voorbeeldfunctie, is uit onderzoek gebleken. Het is dus een verantwoordelijke taak om er eentje te zijn. Rolmodellen kunnen ervoor zorgen dat mensen de drive vinden om hun mooiste dromen waar te maken, en om een stap te zetten waar ze eerst over twijfelden.

Daarom was ik enthousiast toen de afdelingen Diversiteit & Inclusie en Economische Ontwikkeling van de Gemeente Almere mij vroegen om deel te nemen aan de Rolmodellencampagne van diversiteitsorganisatie Equals. Daarin worden vooraanstaande vrouwen, uit het Almeerse bedrijfsleven of maatschappelijke middenveld, naar voren geschoven om een voorbeeld te zijn voor andere vrouwen in de stad. De lancering was op Internationale Vrouwendag, 8 maart. Met zes andere Almeerse vrouwen deed ik mee: Marloes Smit-Bakker, Biza Shalmashi, Berneditha Rijssel Omusuo, Saly Ndoye, Caroline van Heijkampen Jolien Hoek. Onder hen zijn oprichters van bedrijven, CEO’s, topambtenaren en directeuren. We waren onder meer te zien op reclameborden door de hele stad, en op social media. 

Op de arbeidsmarkt bestaat helaas nog steeds genderongelijkheid. Vrouwen krijgen vaak minder betaald dan mannen voor hetzelfde werk, en de top van het bedrijfsleven wordt veelal door mannen gedomineerd. Eigenlijk is dat niet meer van deze tijd, zeker niet in een maatschappij waar gelijkheid een ontzettend belangrijk basisbeginsel is. Daarnaast ben ik recent de trotse moeder geworden van een prachtige dochter, en hierdoor voel ik nog meer de verantwoordelijkheid om de kloof tussen de seksen te dichten.

Op de werkvloer is er natuurlijk niet alleen ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ook andere groepen worden aantoonbaar achtergesteld op de arbeidsmarkt, zoals mensen met een migratieachtergrond. Ze worden bijvoorbeeld minder snel uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dat mogen we niet accepteren. Daarnaast is het op zijn minst zeer merkwaardig te noemen dat dit nog gebeurt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat diversiteit op de werkvloer ervoor zorgt dat bedrijven beter functioneren: ze hebben vaak een hogere omzet, betere overlevingskansen en zijn innovatiever. Daarnaast is het personeel vaker tevreden en bovendien loyaler.

Omdat wij als gemeente Almere staan voor een inclusieve stad, waar iedereen zich welkom kan voelen, zijn we begonnen met het opstellen van een diversiteitpact. 7 maart zijn daarvoor de eerste ‘rondetafel-gesprekken’ gevoerd met bedrijven, organisaties en onze partners. De komende tijd worden er meer gesprekken gevoerd en gaat het pact vorm krijgen. Het geeft straks nog meer richting aan wat we moeten doen om te zorgen dat we een inclusieve Almeerse samenleving hebben.

Almere is voor en van iedereen, ongeacht afkomst, geslacht, seksuele geaardheid of lichamelijke beperking. Daar zet ik mij als bestuurders dagelijks onophoudelijk voor in. En ik hoop daarin een rolmodel te kunnen zijn voor anderen. Want: samen maken we de stad.

Maaike Veeningen
Wethouder Economische Ontwikkeling