Kimberley Valentien. (Foto: Marco ter Beek).
Kimberley Valentien. (Foto: Marco ter Beek).

Bijgeloof

Column

Hardop spreek ik het zeer zelden uit en daarom praat ik er ook nooit met iemand over, maar nu we aan het einde van dit jaar komen, voel ik de behoefte om mij toch te uiten. 2022 vond ik best een pittig jaar. 

De gevolgen van de Coronapandemie en de oorlog in Oekraïne met de gevolgen daarvan, bij ons voelbaar door een stevige inflatie, lieten ook mij en mijn geest niet onberoerd. Innerlijke onrust beweegt mij om scenario’s te bedenken voor een, door mijn zorgen ingegeven, duistere toekomst. 

Een plan A, B en zeker ook een plan C en D heb ik uitgedacht. Plannen die mijn lot van het ene tot het andere uiterste brengen. Ondertussen vertoef ik op mijn vertrouwde locatie en vind ik plezier en steun bij veel lieve en betrouwbare vrienden en mijn netwerk. Dit geeft mij bevestiging dat ik weg wil blijven van mijn uitgedachte plannen. Ik wens dat wat ik heb (opgebouwd en) gevonden, hier in Almere, nog lang mag blijven voortbestaan. 

En met die wens kom ik bij mijn ‘geheim’. Ik zoek naar signalen en ik geef offertjes waarmee ik hoop dat daarmee mijn wens in vervulling zal gaan. Tarotkaarten, horoscopen, drie buigingen naar iedere windrichting aan het einde van de dag. Wie weet helpt het! Mijn (in de regel nuchtere) ratio spreekt me vermanend toe, maar probeert mij wel enigszins tegemoet te komen. Een positieve mindset is de oplossing. Daarmee is een kans dat je komt tot een self fulfilling prophecy. 

Ik stel me voor dat ik met die positieve mindset een kans van 60% heb voor mijn beoogde resultaat, dan zie ik nog een ruimte van 40% die onbenut blijft. Die zelfs roet in het eten kan gooien. Er blijft niets over om die ruimte te benutten en zo verdiep ik mij weer in het lezen van theebladeren en het vermijden van zwarte katten op mijn pad. 

Tja, old habits die hard, maar we hebben het er niet meer over!

Kimberley Valentien
Voorzitter Vereniging Bedrijfskring Almere (VBA)