Het team van Fin-Match, vlnr: Inge van Galen, Wim Bousie, Jim Treffers, Istvan Pinter, Claudia Schaap, Richard Treffers (Foto: aangeleverd)
Het team van Fin-Match, vlnr: Inge van Galen, Wim Bousie, Jim Treffers, Istvan Pinter, Claudia Schaap, Richard Treffers (Foto: aangeleverd)

Fin-Match, de one stop shop voor ondernemers en particulieren

Bedrijfsprofiel

Tijdens de coronapandemie, alweer drie jaar geleden, gingen ondernemers Richard Treffers en Istvan Pinter online met hun nieuwe onderneming Fin-Match. Sinds de oprichting van het bedrijf is het aanbod gegroeid van alleen het begeleiden van ondernemers bij de bedrijfsfinanciering naar een one stop shop voor zowel ondernemers als particulieren.

Onderneming starten in lockdown

Slechts twee weken voor de eerste corona lockdown, toen nog niemand wist wat de omvang van de coronapandemie precies zou zijn, diende Treffers zijn ontslag in bij de bank om per 1 juni samen met Pinter te starten met Fin-match. Tijdens de eerste lockdown werden banken zeer kritisch betreft het financieren van ondernemers en werd ook de businesscase van Fin-Match onzeker. Echter kreeg Fin-Match juist veel aanvragen doorgestuurd vanuit de banken. Het werd al snel duidelijk dat Fin-Match hier een verschil kon maken door de onafhankelijke rol met het grote netwerk van financiers. Zo konden zij bijvoorbeeld wel een overname van een hotel en een boerderij financieren. De overname tijdens de corona lockdown vergde het nodige puzzelwerk, maar met diverse investeerders werd er voor alle betrokkenen een mooi resultaat geboekt.

Toename belang intermediair

Het aantal zakelijke accountmanagers van banken dat lokaal opereert is de afgelopen jaren drastisch afgenomen. Hierdoor wordt de rol van de onafhankelijke intermediair steeds belangrijker. Zo kan een ondernemer direct sparren met een specialist die van de meeste financiers de mogelijkheden en de voorwaarden kent, waardoor een aanvraag direct op haalbaarheid kan worden getoetst voordat er veel tijd in is geïnvesteerd. Treffers licht toe: “Wij gaan niet op de stoel van de ondernemer zitten, maar blijven wel kritisch of iets zinvol is voor de ondernemer. Zo mag financieren nooit het doel zijn. Een financiering is namelijk slechts een middel om een doel te bereiken. De afgelopen jaren hebben wij door samen met de ondernemer diverse scenario’s door te rekenen klanten behoed voor onvoorziene risico’s. Het belang van de klant staat bij ons altijd voorop.

Bijzonder Beheer Begeleiding

Waar tijdens de coronapandemie best wat ondernemers in zwaar weer kwamen stond Fin-Match direct klaar om deze ondernemers te ondersteunen. Pinter benadrukt: “Meestal deden wij dit kosteloos, want naast de goede tijden moet je ook in slechte tijden voor een ander klaarstaan.” Zowel Treffers als Pinter zijn tijdens de kredietcrisis werkzaam geweest bij de afdeling Bijzonder Beheer van een grootbank. De kennis en ervaring uit die periode kwam tijdens de coronapandemie goed van pas en zo ontstond Bijzonder Beheer Begeleiding als dienst van Fin-Match, waarmee diverse ondernemers worden ondersteund en begeleid. Voor ondernemers zijn dit vaak zeer vervelende situaties. Velen vinden het lastig om dergelijke situaties ter sprake te brengen. Echter, dit is juist belangrijk. Fin-Match schetst de verschillende mogelijkheden en waar nodig schakelen zij andere expertises in.

Overname begeleiding

De afgelopen jaren vinden er steeds meer bedrijfsovernames plaats. Fin-Match merkte op dat verkoper en koper soms maar wat afspraken, bij wijze van spreken op de achterkant van een bierviltje schreven, en dan voor de overnamefinanciering bij Fin-Match komen. “Meermaals moesten wij met ondernemers terug naar de tekentafel omdat de afspraken juridisch of financieel niet klopten en daardoor niet financierbaar zijn. Met onze overname begeleiding kunnen wij al voordat de onderhandelingen starten doorrekenen hoe de overname haalbaar is voor beide partijen, dit scheelt heel wat tijd, energie en frustratie,” aldus Treffers. Overname begeleiding is niet alleen voor grote ondernemingen, er bestaat ook laagdrempelige begeleiding voor het MKB. Voor bedrijven met groeiambities kan een overnamestrategie erg interessant zijn.

Hypotheek-Match

Vanaf de start van Fin-Match melden zich al snel ook ondernemers die voor hun woonhuis een woninghypotheek nodig hadden. De meeste hypotheekadviseurs vinden ondernemers ‘lastig’ en werken liever met klanten die in loondienst zijn. “Op een gegeven moment kregen wij veel hypotheekaanvragen die wij niet bij lokale hypotheekadviseurs kwijt konden, omdat zij te druk waren of de expertise niet in huis hadden. Om deze ondernemers niet in de kou te laten staan hebben wij ervoor gekozen om Hypotheek-Match op te richten. Gelukkig konden wij ex-bankcollega Wim Bousie als hypotheekadviseur aantrekken. Wim heeft meer dan 40 jaar ervaring met hypotheken en is hiermee een fijne sparringpartner voor onze klanten,” aldus Pinter.

Overname Huis & Hypotheek Almere

Om de continuïteit van het hypotheekkantoor te borgen en te groeien als assurantiekantoor zijn Treffers en Pinter op zoek gegaan naar een hypotheek/assurantiekantoor die zij konden overnemen. Toevallig kwam Huis & Hypotheek Almere op hun pad. Een organisatie die al ruim zeven jaar door Carolien Schut werd geleid en waar twee ervaren adviseurs werkzaam zijn. Voor beide partijen was dit al snel een match. De overname werd per 1 april 2023 beklonken. Treffers en Pinter zijn naar eigen zeggen te eigenwijs om zelf aan te sluiten bij een franchiseformule en geloven vooral in de synergie van de one stop shop. Met Inge en Claudia van Huis & Hypotheek Almere kan Hypotheek-Match niet alleen hypotheken adviseren maar ook verzekeringen en belastingadvies (particulier) geven. Hypotheek-Match doet zaken met meer dan 40 hypotheekverstrekkers waardoor er een brede keuze is en optimaal maatwerk kan worden geleverd.

Verzekering-Match

Bij een financieringsaanvraag worden alle risico’s bekeken. Fin-Match komt regelmatig risico’s tegen waarvan ondernemers helemaal niet weten dat ze hier niet voor verzekerd zijn. Binnen de zakelijke verzekeringsmarkt zijn er vooral grote assurantiekantoren die meer fabrieksmatig te werk gaan en waarbij het persoonlijke advies niet meer mogelijk is. Om klanten nog breder te helpen heeft Fin-Match ervoor gekozen om samen met Jim Treffers onder de naam Verzekering-Match ondernemers bewuster te maken van de bedrijfsrisico’s. Jim Treffers is geen onbekende binnen Almere en staat met meer dan 23 jaar ervaring binnen het bank- en verzekeringswezen bekend als een zeer ervaren sparringpartner. “Het is alweer ruim 23 jaar geleden dat ik bij Verhoef assurantiën in Almere Haven begon. Wim Verhoef kende ik via LTV Almere en vroeg mij om over te stappen naar het verzekeringswezen. Tot op de dag van vandaag ben ik hem hiervoor zeer dankbaar. Na Verhoef assurantiën ben ik werkzaam geweest bij zowel grote als kleine assurantiekantoren en ben ik de afgelopen jaren werkzaam geweest bij de afdeling bijzonder beheer van de ING. Na al die jaren begon ik het adviseren in verzekeringen te missen, als verzekeringsadviseur kan je namelijk een groot verschil maken. Waar de meeste adviseurs gemiddeld maar één keer per vijf jaar contact met hun klanten hebben wil ik jaarlijks contact houden en door het lokale karakter ook op de hoogte blijven. De samenwerking met Istvan en Richard zie ik als een uitgelezen kans. Allen hebben we maar één doel en dat is klanten optimaal helpen, doen wat je zegt en zeggen wat je doet,” aldus Jim Treffers. Pinter voegt toe: “Met Jim halen wij weer een brok aan ervaring binnen dat ten goede komt aan onze klanten.”

One stop shop

Om de naam van One stop shop waar te maken, biedt Fin-Match een totaalpakket van de volgende diensten:

  • Bedrijfsfinancieringen
  • Vastgoedfinancieringen
  • Bedrijfsovernames
  • Bijzonder beheer
  • Woninghypotheken
  • Verzekeringen

Maatschappelijke betrokkenheid

Naast alle werkzaamheden van Fin-Match, Hypotheek-Match en Verzekering-Match is de organisatie ook maatschappelijk actief en trotse ambassadeur van Challenge Almere-Amsterdam en sponsor van Almere City FC, LTV Almere, As’80 en FC Almere.

Jim Treffers
Richard Treffers en Istvan Pinter