Een airco slurpt energie. (Foto: aangeleverd)
Een airco slurpt energie. (Foto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

‘Winkels en horeca moeten energie gaan besparen’

Politiek

De Partij voor de Dieren is van mening dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven met energiebesparing. Dat gebeurt nu onvoldoende. De partij heeft daar schriftelijke vragen over gesteld en wil ook dat winkels en horeca meer gaan besparen.

‘Is het college bereid om ruimtes in gemeentelijke gebouwen die niet altijd worden gebruikt, in principe de verwarming uit te laten, en dat gebruikers daar de verwarming zelf op 19 graden kunnen zetten waar nodig?’, vraagt de partij zich af. De airco in de vergaderzalen in het stadhuis, waaronder de raadszaal,  staat tijdens vergaderavonden zeer regelmatig enorm koud afgesteld. Raadsleden en bezoekers trekken vaak hun jas weer aan. Een raadslid liet van de week weten dat hij zelfs kou heeft gevat.

Goede voorbeeld

De Partij voor Dieren is van mening dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven. ‘Het besparen van energie is een heel effectieve manier om de energiekosten te verlagen, de CO2-uitstoot te verminderen en minder afhankelijk te zijn van Russisch gas.’ Daarnaast wil de partij dat het college kijkt naar andere mogelijkheden om in de gemeente energie te besparen. Als voorbeeld noemt de partij de mogelijkheid om winkels te verplichten hun deuren dicht te houden als er binnen airco of verwarming aan staat, terrasverwarmers te verbieden of verlichte reclame-uitingen tussen 22.00 uur ’s avonds en 16.00 uur ’s middags uit te laten zetten.