Moet cameratoezicht in Buiten blijven? (Foto: Adobe Stock)
Moet cameratoezicht in Buiten blijven? (Foto: Adobe Stock) onlyyouqj - stock.adobe.com

Ondernemers Buiten onvoldoende gehoord over cameratoezicht

Algemeen

Het college moet met de ondernemers in Almere Buiten in gesprek over de wenselijkheid van cameratoezicht in het centrum van dit stadsdeel. Het college wil de camera’s gefaseerd afbouwen tot nul, maar veel raadsleden vinden dat daarbij onvoldoende rekening is gehouden met de mening van ondernemers in het centrum.

Dat bleek donderdagavond tijdens de Politieke Markt. Burgemeester Franc Weerwind legde uit dat de ‘driehoek’ (burgemeester, openbaar ministerie en politie, red.) het niet langer nodig vindt om de dertig camera’s in het centrum te laten hangen omdat het de meest ‘ingrijpende maatregel’ is met betrekking tot privacy van Almeerders. Bovendien loopt het aantal vergrijpen er de laatste jaren terug. Hans van Dijk (ChristenUnie, en zelf ondernemer in Buiten) vond dat een drogreden en vergeleek het met het op slot zetten van een fiets. “U vraagt iedereen zijn fiets op slot te zetten en als er dan weinig fietsen meer gestolen worden zegt u: ‘haal het slot er maar weer vanaf.’

Ondernemers

Weerwind stelde dat de driehoek die beslissing overwogen heeft genomen. De infrastructuur blijft aanwezig, dus bij calamiteiten zouden de camera’s weer kunnen worden teruggehangen. Ook is de beslissing genomen in overleg met de ondernemers, zei hij. Een aantal partijen betwijfelt dat. Zij hebben van ondernemers andere geluiden ontvangen. Er blijkt in februari van dit jaar een informatiebijeenkomst gehouden te zijn waar slechts één ondernemer op af is gekomen. De gemeente heeft weliswaar een filmpje van die bijeenkomst naderhand doorgemaild naar de overige ondernemers zodat zij zich ook op de hoogte konden stellen. ‘Daar zijn geen reacties op gekomen’, aldus Weerwind. De raadsleden vinden dat onvoldoende en vroegen de burgemeester nogmaals zijn oor te luister te leggen bij de ondernemers. Die zegde dat toe.