Almere City Jobs (Foto: aangeleverd)
Almere City Jobs (Foto: aangeleverd)

Tips voor het schrijven van een duidelijke en pakkende vacature

Partnernieuws

Als bedrijf zijnde is het vinden van geschikt personeel van groot belang. Het begint allemaal bij het schrijven van een goede vacaturetekst. Maar hoe schrijf je nou eigenlijk een goede vacaturetekst? In dit artikel geven we je een aantal tips en tricks die je kunnen helpen bij het schrijven van een effectieve vacaturetekst.

1. Bepaal de functieomschrijving

Voordat je begint met het schrijven van de vacaturetekst is het belangrijk om de functieomschrijving goed op papier te hebben staan. Bepaal de verantwoordelijkheden van de functie, de kwalificaties die nodig zijn om de functie goed uit te voeren en wat voor persoonlijkheid goed zou passen bij de functie. Dit zal je helpen bij het bepalen van de inhoud van de vacaturetekst. Bedenk hierbij goed; wat zijn de ‘must have’ en de ‘nice to have’ eisen.

2. Gebruik een duidelijke functienaam

Een goede vacaturetekst begint met een aantrekkelijke titel. Dit is het eerste wat potentiële kandidaten zien en moet direct hun aandacht trekken. Zorg ervoor dat de titel, de functieomschrijving goed weergeeft en een aantrekkelijke en duidelijke boodschap overbrengt. Als je logistieke medewerkers zoekt, maak de titel dan duidelijk en gebruik woorden waarmee kandidaten zoeken zoals ‘Logistiek medewerker’. Gebruik in de titel geen woorden die de zoeken waarschijnlijk niet gebruikt ‘Logistieke toppers of Toppers voor magazijn’.

3. Geef een duidelijke beschrijving van de functie

In de vacaturetekst is het belangrijk om een duidelijke beschrijving van de functie te geven. Geef aan wat de dagelijkse werkzaamheden zijn, welke verantwoordelijkheden de functie met zich meebrengt en wat de vereisten zijn om de functie goed uit te kunnen voeren.

4. Schets een goed beeld van de organisatie

Naast het geven van een duidelijke beschrijving van de functie, is het ook belangrijk om een duidelijk beeld te geven van de organisatie. Geef aan wat voor bedrijf het is, wat de bedrijfscultuur is en wat de missie en visie van het bedrijf zijn. Dit helpt potentiële kandidaten bij het bepalen of ze zichzelf kunnen vinden in de organisatie.

5. Wees eerlijk en transparant

Het is belangrijk om eerlijk en transparant te zijn in de vacaturetekst. Geef aan wat de voor- en nadelen van de functie zijn en wat de arbeidsvoorwaarden zijn. Dus ook het salaris en eventuele secundaire voorwaarden. Op deze manier kunnen potentiële kandidaten een weloverwogen beslissing maken of de functie wel of niet bij hen past.

Met deze tips heb je in no time een duidelijke, eerlijke en aantrekkelijke vacature op papier.