Afbeelding
Ron Baltus

Almere City FC en gemeente Almere samen in beweging & empowerment!

Partnernieuws

Gemeente Almere en Almere City FC starten een gezamenlijk vitaliteits- en beweegprogramma voor een specifieke groep Almeerders in de bijstand. Het uiteindelijke doel is om deze groep weer maatschappelijk te laten participeren. Dit tienweekse programma in het Yanmar-stadion is een pilot en start begin 2023. 

De gemeente Almere wil graag dat iedereen meedoet in de maatschappij. Dat kan zijn door opleiding of werk, maar ook met vrijwilligerswerk of stages. Ongeveer 5.500 Almeerders ontvangen op dit moment een uitkering vanuit de Participatiewet. De opbouw en achtergrond van deze Almeerders in de bijstand is divers. Die bestaat bijvoorbeeld uit alleenstaande ouders, hoger opgeleiden, statushouders en lager opgeleiden. Bij een aantal mensen bestaat er ook een multi-problematiek. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld huisvesting, schulden en of een specifieke zorgvraag. 

In Almere is er behoefte aan laagdrempelige instrumenten om deze Almeerders letterlijk en figuurlijk in beweging brengen. En die bijdragen aan eigen kracht, positieve gezondheid en meedoen. 

Almere City FC en Yanmar-stadion als motivatie 

Als topsportorganisatie vormt Almere City FC hiervoor een mooi en inspirerend decor. Als betaald voetbalclub met daaraan gekoppeld een motiverende vitaliteitsinfrastructuur is veel in huis om mee te werken aan bovenstaande uitdagingen. De gemeente Almere ziet dan ook expliciet naar Almere City FC als een belangrijke partner in de geformuleerde ambities. Christian Wiedeman, manager externe samenwerkingen:,,De gemeente Almere en Almere City FC koppelen Almeerders in de bijstand aan een motiverende omgeving van topsport en vitaliteit. Door vaardigheid, fitheid en oriëntatie op ‘meedoen’ hopen beide partijen de mensen zowel mentaal als fysiek te helpen aan hervonden energie, plezier en zingeving.” 

Beweging & empowerment 

Door Gemeente Almere aangedragen kandidaten krijgen in het programma concrete handvaten om weer in beweging te komen. De ingrediënten hiervoor zijn persoonlijke aandacht, activatie via sport en beweging, versterking van vaardigheden. Het programma bestaat uit drie componenten. De vooraf zorgvuldige op motivatie gescreende groep Almeerders krijgen individuele begeleiding en coaching van hiervoor opgeleide medewerkers van team Baangericht van Gemeente Almere/UWV. Tijdens het programma worden zij ook gekoppeld aan vitaliteitsmanager Martijn Kos van Almere City FC. Opdracht voor hem is het ontwikkelen en versterken van fysieke en mentale fitheid door beweging, sport en leefstijladviezen en tips. 

De laatste component is de oriëntatie op maatschappelijke participatie. Hierin onderzoeken zowel de medewerkers van de gemeente als Martijn Kos heel laagdrempelig op welke manier individuele deelnemers weer op weg kunnen naar een zinvol dagelijks ritme. Focus hierin is op wat wel mogelijk is. Wiedeman: ,,Weer sporten bij een van de sportverenigingen of bij een club in ons netwerk bijvoorbeeld. Of een paar uurtjes per week vrijwilligerswerk. Samen met gemeente Almere gaan we op zoek naar wat voor deze groep werkt. Op weg naar een gezamenlijk met deelnemers uitgedacht programma waar eigen regie een grote rol speelt.”