(Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)

Begroting 2023: grote zorgen over de bestaanszekerheid Almeerders

Algemeen

‘Gemeente kan financieel niet bijspringen in financiële crisis’ 

Het college maakt zich grote zorgen over de bestaanszekerheid van Almeerders. Dit staat in de begroting 2023 die wethouder Kees Ahles vanavond presenteert tijdens de Politieke Markt. 

Door Robert Mienstra

‘Een financieel kwetsbare groep Almeerders konden we in 2022 compenseren met een eenmalige energietoeslag van € 1.300. Ook studenten kunnen gebruik maken van deze regeling. Toch maken we ons grote zorgen over de bestaanszekerheid van Almeerders’, schrijft het college in haar begroting. ‘De stijgende energieprijzen raken ons allemaal. In combinatie met de recordhoge inflatie op brandstof en voedsel stelt dit veel huishoudens voor een grote opgave. ‘Als gemeente hebben we niet de financiële middelen om inwoners die in de knel zitten financieel te helpen’, staat in de begroting

Mee- en tegenvallers

Het ziet er in de toekomst niet goed uit doordat Almere minder geld krijgt van het gemeentefonds. Het college spreekt van een ravijn: ‘vanaf 2026 zijn onze inkomsten onzeker.’
De grootste meevaller is de verwachte winst van het grondbedrijf over 2022

Een tegenvaller is dat het Rijk Almere geen compensatie voor prijsstijgingen in 2022 geeft. Hierdoor loopt de stad elk jaar € 4,4 miljoen aan inkomsten mis. In totaal is het verlies dan bijna € 22 miljoen aan inkomsten. De extra tegenvaller bij de Floriade komt vooral doordat de besparingen op de kabelbaan per ongeluk dubbel waren begroot en de gemiddelde prijs van verkochte kaartjes tegenvalt.

Tarieven

De gemeentelijke tarieven worden geïndexeerd met 8,73 procent, zoals de parkeertarieven. Het dagtarief in Almere Buiten gaat niet omhoog. De onroerendezaakbelastingen (ozb) stijgt met 6 procent. Om het effect voor de inwoners van Almere nog een beetje te matigen is dit dus geen 8,73 procent. In de jaren daarna (2024-2026) loopt het percentage iets op, zodat de klap verzacht wordt. De rioolheffing gaat in 2023 met 15,36 euro omhoog. Daarna stijgt de rioolheffing jaarlijks met 2,5 procent. Met de opbrengsten hiervan kan de gemeente sparen voor vernieuwing van het verouderde rioolstelsel.

Floriade

Bij de Floriade zijn er opnieuw risico’s bijgekomen. In deze begroting wordt een extra onvermijdelijk budget gevraagd van € 4,1 miljoen ter dekking van de business case van de Floriade BV. ‘Dit heeft enerzijds te maken met de ingezette kortingsacties die zijn gedaan om het aantal bezoekers te verhogen. Door deze acties is de gemiddelde prijs per kaartje gedaald. Anderzijds worden hogere kosten voor de ontmanteling van het terrein na het evenement verwacht. Daarnaast wordt voor een bedrag van 2,0 miljoen onttrokken aan de risicoreserves voor risico’s die zich voordoen. ‘Ook zien we nog een extra risico voor de afwikkeling. Dit zorgt ervoor dat wij nog 0,5 miljoen moeten storten in de risicoreserve.’ De teller voor de Floriade staat nu op 98 miljoen. Of daar nog meer bij komt, kon Kees Ahles, de wethouder voor financiën, niet zeggen. 

Afgelopen zomer zijn de bezoekersaantallen aan de Floriade naar beneden bijgesteld, waardoor ook de verwachte parkeer- en shuttleopbrengsten lager uit zullen vallen dan begroot. Voor deze tegenvaller is er een voorziening getroffen van 4,3 miljoen. 

Op basis van de huidige prognose zullen de parkeer- en shuttleopbrengsten uitkomen op ongeveer 1,4 miljoen. Rekening houdend met de gevormde voorziening valt het saldo op deze opbrengsten ongeveer € 1,15 miljoen negatief uit.

Bij de Floriadetoren Flores was verwacht dat hier inkomsten uit huur van ruimtes kwamen. De belangstelling hiervoor viel tegen. Dus ook de huuropbrengsten van de toren vallen tegen.
Verder is door ingezette acties is de gemiddelde prijs per bezoeker gedaald en er zijn nagenoeg geen opbrengsten meer vanuit de kabelbaan door sluiting van de Zuidentree.

Investeren

In de begroting 2021 zijn de bezuinigen voor beheer en onderhoud al voor de helft teruggedraaid. Nu wordt die bezuiniging helemaal teruggedraaid.
Daarbij zal het college tientallen miljoenen investeren om het coalitieakkoord waar te maken. Dat gaat om 17 thema’s waaronder de woningbouw in Stad, de stadsvernieuwing in Buiten, de onderwijshuisvesting, meer Boa’s en armoedebestrijding.