Afbeelding
AlmereZaken

Notaris Maarten Prinsze definitief uit ambt ontzet

Redactie

Notaris Maarten Prinsze is definitief uit zijn ambt ontzet. Dat besliste het gerechtshof Amsterdam deze week. Een jaar geleden werd daartoe al besloten, maar de notaris vocht die beslissing aan. Tevergeefs, zo blijkt nu.

Begin vorig jaar werd de notaris, die al jaren in Almere actief is, door de Kamer voor het Notariaat Arnhem-Leeuwarden uit zijn ambt gezet vanwege ‘een ernstig verwijtbare misstap’ en ‘ontoelaatbare gedraging’. Het ging daarbij om een vals opgemaakte brief uit 2017. Volgens het hof heeft de notaris daarmee het aanzien van zijn beroepsgroep in diskrediet gebracht en is ontzetting uit het ambt de enige passende reactie.

Ondermijning

Eind 2020 besloot burgemeester Franc Weerwind, in afstemming met politie en Openbaar Ministerie, het notariskantoor aan de Transistorstraat voor zes maanden te sluiten omdat er criminele activiteiten zouden plaatsvinden in de strijd tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit. De burgemeester droeg daarvoor acht voorbeelden aan. Toch oordeelde de rechter later dat zeven van die voorbeelden niet voldoende gemotiveerd waren. De precieze rol van Maarten Prinsze kon niet worden vastgesteld.