Han Wassink (links) en Martijn Groot, eigenaren van TSR AV. (Foto: Mona Alikhah)
Han Wassink (links) en Martijn Groot, eigenaren van TSR AV. (Foto: Mona Alikhah)

TSR AV: ‘In Almere maken we onze jongensdroom waar’

Coverstory

Het verhaal van Martijn Groot en Han Wassink heeft iets weg van een jongensboek. Twee vrienden leren elkaar kennen als ze nog maar 6 jaar oud zijn, en ontdekken al snel een gezamenlijke liefde voor de techniek. Ze besluiten als ze ouder zijn samen hun droom te volgen en starten hun eigen onderneming. Een onderneming die anno 2023 niet alleen zeer succesvol is, maar waarin de vriendschap ook tot op de dag van vandaag deel uitmaakt van dat succes. Het is het verhaal van Martijn Groot en Han Wassink, eigenaren van TSR AV in Almere. 

Tekst: Berlinda Hendrikse
Foto’s: Mona Alikha

Don’t mix business with pleasure, luidt het bekende gezegde. Toch gaat deze wijsheid niet op voor Han Wassink en Martijn Groot. Integendeel. De Almeerse ondernemers zijn er juist van overtuigd dat hun vriendschap de basis is voor het decennialange succes dat ze met hun bedrijf hebben. “We waren nog maar kleine jongetjes toen we in groep 2 bij elkaar in de klas kwamen,” vertelt Martijn Groot, “Toch was de vriendschap al snel een feit. We konden goed met elkaar overweg en dat is tot op de dag vandaag nog zo.”

Rolverdeling
Wat er aan de basis van die vriendschap staat, is het feit dat de twee mannen niet op elkaar lijken, maar juist erg van elkaar verschillen. Han Wassink legt uit: “Hoewel we in de basis veel overeenkomsten hebben, hebben we ook absoluut beiden onze eigen interesses en vakgebieden. De rolverdeling is inmiddels ook heel duidelijk. Martijn overziet het operationele deel van TSR en ik ben verantwoordelijk voor de sales. ” Deze rolverdeling is echter pas later gekomen. Toen Han en Martijn nog op het basisonderwijs zaten, bestond de vriendengroep uit zes jongens. “We hielden allemaal van techniek én van feestjes. Dus als er eens een partijtje was of een disco op school, dan zorgden wij voor het licht en het geluid. Dat werd op een gegeven moment zo vanzelfsprekend dat we ook ieder jaar de theatervoorstelling mochten doen.”

Eerlijk zaken doen is voor ons normaal

Groei
Ook op de middelbare school blijven de twee vrienden bezig met hun hobby, die steeds serieuze vormen aanneemt. Martijn verduidelijkt: “Als mensen eenmaal weten dat je iets kan en dat je het ook nog goed doet, dan komen de opdrachten vanzelf. Dat gebeurde ook bij ons. We werden steeds vaker gevraagd voor evenementen en daardoor groeiden we vanzelf ook mee in onze kennis, materialen en ervaring.”

Almere 
Het was op het MBO dat Han en Martin besloten om van hun hobby een echt bedrijf te maken. Dat gebeurde in 2003, waardoor het bedrijf dit jaar zijn 20-jarig bestaan viert. Het eerste pand huurde het duo in Lelystad, maar als snel waren ze het zat om elke keer zo ver te moeten rijden. “Onze basis is en blijft in Almere. We zijn hier geboren en getogen, en het was voor ons dan ook logisch om weer terug te gaan naar die basis, wat we hier op de Antennestraat voortreffelijk kunnen. We hebben veel ruimte en zijn bovendien ook goed bereikbaar. Dus we zijn blij dat we vanuit Almere kunnen opereren.”

Basis
Niet alleen Almere is de basis voor TSR AV, ook is na 20 jaar de filosofie nog steeds dezelfde. “Daarin is onze vriendschap misschien wel belangrijker dan we oorspronkelijk dachten. Want tussen ons gaat het om eerlijkheid, professionaliteit en duurzaamheid. Dat hebben we met elkaar, maar ook zeker met onze opdrachtgevers. Voor ons is dat ontzorgen het belangrijkste. Wat we beloven, maken we waar. Is er een probleem, dan lossen we het op. Wij zijn geen prijsvechters, maar geld verdienen is ook niet onze belangrijkste drijfveer. Het is voor ons veel belangrijker om met de klant samen te bedenken wat er allemaal mogelijk is. Het beste resultaat zorgt dan ook vaak voor de grootste groei.

The Social Hub
Aan opdrachtgevers hebben de ondernemers geen gebrek. Het is een indrukwekkende lijst van tevreden klanten. Zo is TSR AV verantwoordelijk voor de herindeling en het onderhoud van de Nieuwe Bibliotheek in Almere, maar ook Sensiation, Thunderdome en hotelketens als The Social Hub maken gebruik van de technische diensten van het Almeerse bedrijf.

Onze geluidssensoren worden tot in Dubai gebruikt

Dubai
“Het mooie is, dat je ziet dat we daarin echt meegegroeid zijn met onze onderneming. We begonnen ooit op school, toen kwamen er Almeerse opdrachten bij. Van daaruit werd het landelijk steeds vaker gevonden en nu hebben we regelmatig opdrachten in Europa en zelfs in Dubai. Zo hebben we voor The Social Club, waar we alle hotels voor inrichten, laatst hun nieuwe hotel in Barcelona helemaal ingericht. Dat is toch wel de kers op de AV-taart voor ons.”

Playstation 
De liefde voor techniek en het innovatief werken, is iets dat nog steeds een grote rol speelt in het bedrijf. “Ons team is wat dat betreft fantastisch, met geweldige ideeën en een hand-on mentaliteit. We kregen bijvoorbeeld de vraag vanuit hotels dat de Playstations daar steeds gestolen werden. We gingen daarom op zoek naar een oplossing, die op de markt niet te vinden was. TSR is toen zelf een ombouw-systeem gaan ontwikkelen en uitvoeren dat ervoor zorgt dat de Playstations diefstalbestendig geplaatst worden, maar nog wel speelbaar zijn. Dat zijn leuke dingen.”

Zonne-energie
“Ook hebben we onlangs een geluidssensor op de markt gebracht die volledig op zonne-energie werkt. Die geluidsmeters worden nu gebruikt bij bijvoorbeeld concerten, maar ook de winkelstraten van Dubai, om de drukte te maken. Ideaal aan deze geluidsmeter is dat hij beter is voor het milieu, je hebt niet te maken met kabels en het is daarmee ook nog een stuk voordeliger. Als de gemeente Almere interesse heeft, helpen we ze hier graag mee. Want het is toch gek dat in Almere nog met de oude systemen werken en ons product wel in Dubai al gebruikt wordt.”

Almere is en blijft onze thuisbasis

Toekomst
De vraag die na 20 jaar succes rijst, is wat Martijn Groot en Han Wassink nog aan toekomstplannen hebben. Hebben ze nog een ultieme wens voor hun bedrijf? Ook hierin zijn de mannen het eens. “Om eerlijk te zijn, is dit al iets waar we heel trots op zijn. We hebben een gezond en mooi bedrijf neergezet. Mensen werken graag met ons, zowel onze opdrachtgevers alsook ons personeel. Dat is belangrijk voor ons. Die kwaliteit waarborgen, ook hierin gaat het ons altijd om eerlijkheid en de relatie goed houden. Want eerlijkheid is duurzaamheid. We hoeven niet per se veel groter te groeien al sluiten we het ook niet uit. Er zal altijd wel weer wat nieuws op ons pad komen, iets dat we mooi vinden om te doen. Dus als het aan ons ligt: bring it on.”

TSR AV
Antenneweg 64-66
1322 AS Almere

W: www.tsrav.nl
E:
info@tsrav.nl
T: 088 0065555