Rodrigo Soto Escamilla van Ultimum. (Foto: aangeleverd)
Rodrigo Soto Escamilla van Ultimum. (Foto: aangeleverd)

Ultimum: ‘Voorkomen is écht beter dan genezen’

Bedrijfsprofiel

Ultimum zorgt voor informatiebeveiliging bedrijven 

In de special van Almere Zaken over cybercrime & cybersecrurity leest u alles over de risico’s die u als ondernemer loopt als de bedrijfs-IT niet optimaal beveiligd is. Een ondernemer die daar alles vanaf weet, is Rodrigo Soto Escamilla. Met zijn Almeerse bedrijf Ultimum helpen hij en zijn groeiende team al 25 jaar ondernemers op het gebeid van alle IT-vraagstukken. Cyberveiligheid speelt daarin een steeds groter wordende rol. Rodrigo Soto Escamilla: “Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is je zaken op orde te hebben, want achteraf betaal je -letterlijk en figuurlijk- een veel hogere prijs.”

Hij kent tientallen voorbeelden van bedrijven en ondernemers die achteraf spijt hebben dat ze niet eerder hun informatiebeveiliging op orde hebben gebracht. “Tien jaar geleden kon je nog zeggen dat je niet goed op de hoogte was van alle gevaren, inmiddels weten we beter. En moeten we ook beter weten, om ervoor te zorgen dat alle bedrijfsinformatie in veilige handen is en blijft. Een digitaal gevaar is dichterbij dan je denkt, de oplossing gelukkig ook.” Aan het woord is Rodrigo Soto Escamilla, oprichter en eigenaar van Ultimum. Een bedrijf dat al 25 jaar niet alleen Almeerse, maar ook landelijke en zelfs internationale bedrijven helpt met al hun IT-vraagstukken, waaronder de IT-veiligeidheid. 

Sleutels
“Ik vergelijk cyberveiligheid vaak met je kantoorpand. Je zorgt ervoor dat de deur goed op slot is, zodat er niemand zomaar in kan. Je zorgt bovendien dat je niet iedereen zomaar de sleutels geeft. Daarnaast heb je een alarmsysteem en misschien zelfs wel cameratoezicht zodat je ervan op de hoogte bent als er iemand je pand wil binnentreden. Met je bedrijfsinformatie is dat hetzelfde. Of zou het hetzelfde moeten zijn. Het dient beveiligd te zijn, zodat niet iedereen er zomaar bij kan, en het dient gemonitord te worden, zodat je het weet als er iemand geprobeerd heeft om binnen te komen. Het hoort bij een volwassen bedrijf om dit op orde te hebben.”

Een volwassen bedrijf heeft zijn veiligheid op orde

Budget
Helaas ziet de ondernemer nog vaak dat zowel kleinere als grote bedrijven deze veiligheid nog niet of niet goed genoeg op orde hebben. “De redenen daarvoor zijn legio. Bijvoorbeeld omdat ondernemers denken dat hun bedrijf te klein is om gevaar te lopen, of dat hun IT is uitbesteed en het ‘dus wel in orde’ zal zijn. Je mag van deze twee dingen niet zomaar uitgaan. Vaak wordt ook als reden gegeven dat er geen budget is voor informatiebeveiliging, maar wat men zich dan niet realiseert is, dat de kosten op het moment dat het probleem zich wel aandient, vaak tientallen keren hoger zijn dan de kosten voor de preventie van deze problemen.”

Omkoping
Soto Escamilla vervolgt: “Wat je dan merkt, is dat de nood ineens heel hoog is, en dat de ondernemer er alles aan wil doen en alles wil betalen om het zo snel mogelijk opgelost te krijgen. Want op het moment dat je website niet meer toegankelijk is, de mail niet meer werkt, al je klantinformatie, je contracten, werkelijk alles waar je bedrijf op draait, wegvalt, dan is de schade immens. Criminelen worden bovendien steeds innovatiever. Vaak worden bijvoorbeeld de back-ups al een maand of langer voor de hack aangetast, waarmee het belang van goede, veilige back-ups nog groter is dan voorheen. Want het laatste dat je wil, is een enorme som geld, wat soms wel oploopt tot in de miljoenen, te moeten betalen om weer bij je eigen gegevens te kunnen. Toch is dat wat in de praktijk veel gebeurt, omdat de ondernemer de wanhoop nabij is en deze criminele omkoping dan de enige oplossing is om alles weer terug te krijgen.”

Specialisme
Voorkomen is dus beter én goedkoper dan genezen, aldus Rodrigo Soto Escamilla. “Wat we bij Ultimum doen is niet alleen de IT op orde brengen, maar ook een goede evaluatie maken van hoe de beveiliging op dit moment is. We zorgen dat dit piekfijn geregeld wordt, en dat blijven we ook monitoren. We monitoren dit zelfs zo goed, dat we het weten als er pogingen tot hacken zijn gedaan en kunnen daar weer op inspelen. Wat mensen vaak vergeten is dat IT niet één vakgebied is. Het is een branche, met heel veel verschillende specialisaties. Informatiebeveiliging is een echt specialisme, het is niet iets dat standaard bij een IT-afdeling van een bedrijf hoort. Ultimum heeft deze experts wel in huis en we helpen de Almeerse ondernemers hier graag mee.”

Voor meer informatie of contact: 

Ultimum
Versterkerstraat 4
1322 AP Almere

T: 088 118 9898
W: www.ultimum.nl