René ter Borgh. (Foto: aangeleverd)
René ter Borgh. (Foto: aangeleverd)

Ondernemer René Ter Borgh: ‘Gemeente mag zich écht actiever gaan opstellen voor ondernemers’

Interviews

Hij heeft het hart op zijn tong, maar tegelijk ook zijn hart op de goede plaats. Hij maakt zich kwaad om de armoede die er in Almere heerst en barst van de ideeën om van de stad een nog betere plek te maken, voor inwoners én voor bedrijven. Ondernemer René ter Borgh, onder meer eigenaar van Ruitenheer, is een man met een visie en steekt die niet onder stoelen of banken. Almere Zaken ging met hem in gesprek. 

In Almere, en ver daarbuiten, is Rene ter Borgh een bekende naam. Een ondernemer in hart en nieren. Het meest bekend is Ter Borgh door Ruitenheer, zijn bedrijf dat bestaat uit meerdere afzonderlijke ondernemingen, met allemaal als gezamenlijk doel andere bedrijven te ontzorgen. Dit doen ze op het gebied van gevelonderhoud, waarvan Ruitenheer een van de grootsten in Nederland is, schoonmaak, calamiteiten en hygiëne-care. In de afgelopen twee jaar maakte het bedrijf extreme omstandigheden door, omdat corona zorgde voor een verandering van aanpak.

Flexibiliteit

Ter Borgh vertelt: “De pandemie vroeg vooral veel flexibiliteit, met name van ons personeel. En dat heeft gelukkig goed uitgepakt. Aan de ene kant gingen verschillen takken van ons gewoon door, zoals bijvoorbeeld het gevelonderhoud omdat dat dat buiten gebeurt en de calamiteiten gingen ook gewoon door. Maar bijvoorbeeld binnenschoonmaak vroeg een andere aanpak. Waar voorheen kantoren in zijn geheel werden schoongemaakt, kwam nu een nadruk te liggen op andere schoonmaak, bijvoorbeeld vaker de toiletten en deurklinken desinfecteren. En wat je nu op dit moment vooral ziet, is dat er veel gekeken wordt naar preventieve hygiëne, dus zorgen dat de werkruimtes gezond zijn voor de medewerkers.”

Personeel 

Als het over medewerkers gaat, is Ter Borgh een ondernemer die staat voor zijn personeel. “Niet alleen in coronatijd, maar ook daarvoor al, besef ik me heel goed dat alle mensen bij elkaar het bedrijf maken. Het zijn de mensen die het doen, niet ik. Zonder mijn mensen zou ik namelijk geen ondernemer kunnen zijn. Ik kan me dan ook wel eens boos maken als ik zie dat iemand 10 jaar bij een bedrijf werkt en een bosje bloemen en een doosje Merci krijgt. Dan heeft iemand zich 10 jaar voor je ingezet, daar hoort dan toch minstens een passend geschenk bij waar iemand echt iets aan heeft? Een mooie vakantie bijvoorbeeld, of een grote televisie. En kijk naar je mensen, wat hebben ze nodig? Geef ze vrijheid, het maakt me niet uit hoe iemand iets doet, als het maar goed gedaan wordt. En eerlijk is eerlijk, vaak weten mensen zelf het beste hoe ze het meest efficiënt kunnen werken. Ik geloof dat dat ook een van de redenen is dat bij ons het ziekteverzuim laag is. Met plezier naar je werk gaan is een stuk beter voor iemands gezondheid.”

Waarde 

Deze aanpak verklaart wellicht waarom Ruitenheer als één van de weinige bedrijven in Almere niet met een personeelstekort kampt. Niet omdat het bedrijf niet groeit, maar omdat het verloop onder het personeel minimaal is. Mensen werken graag bij Ruitenheer en blijven er graag werken. “Daar ben ik wel trots op ja. Maar ook dat is wel een aanpak waar we bewust voor kiezen. Je kan als bedrijf wel geld stoppen in werving, in vacatures vervullen, maar waarom zorg je er niet voor dat de mensen die bij je werken en het goed doen, ook daadwerkelijk bij je blijven? Dat is wat wij doen, we belonen onze medewerkers en houden ze heel graag binnen bij onze familie. Dat gaat dan om salaris, maar ook om groeimogelijkheden en sociale aspecten. Ik investeer heel veel in onze HR, zonder gelukkige medewerkers zijn we namelijk niets, zij bepalen onze waarde.”

Politieke ambities?   Ik moet er niet aan denken

Gemeente 

Deze visie heeft Ter Borgh niet alleen over zijn bedrijven, maar ook over de stad Almere. Hoewel hij van Almere houdt en er met veel plezier woont, is hij tegelijk kritisch, en soms zelfs boos. Met name als het gaat over het stedelijke klimaat voor ondernemers. “Almere is een jonge stad, nog steeds, en ook een stad met jonge ondernemers, maar tegelijk inmiddels ook met steeds meer ervaren ondernemers en met grote bedrijven die vanuit het hele land en zelfs uit andere delen van de wereld naar Almere komen. Er kan hier veel, maar wat ik echt mis is een proactieve houding van de gemeente. Er moet veel actie vanuit de ondernemers komen, terwijl ik zo graag zou zien dat er ook initiatief vanuit de gemeente zelf komt.“ De vraag rijst dan of Ter Borgh zelf niet actief zou willen worden in de (lokale) politiek, met zijn ervaring en visie. “Om heel eerlijk te zijn: ik moet er niet aan denken. Niet omdat ik geen ideeën heb, die heb ik genoeg, maar ik ben daar te ongeduldig voor. Ik wil snel kunnen handelen, in plaats van de bureaucratie te lijf te moeten gaan. Ik ben bijvoorbeeld veel liever actief en betrokken bij de businessclub van Almere City FC.”

Almere City 

De directeur van Ruitenheer is degene die niet alleen het betaalde voetbal in Almere introduceerde, maar tevens ook via de businessclub van Almere City FC diverse plannen bedenkt en uitvoert voor ondernemers. “Dat levert vaak meer concrete resultaten op dan praten met de ambtenaren van de gemeente. Geweldig dat dat via een businessclub kan natuurlijk, maar het zou zo mooi zijn als de gemeente ook zelf eens gaat bedenken wat er nodig is voor de ondernemers. Hoe kan het dat bijna alle captains van de grote bedrijven hier allemaal nog over de brug wonen? Laat ze hier huisvesting krijgen, want juist als je woont waar je onderneemt, beteken je veel meer voor de stad. Ook omdat je dan weet wat er leeft in Almere en niet in de avond weer je auto pakt naar Amsterdam of naar het Gooi. Want het ondernemersklimaat bevorderen daar profiteert ook een stad van, zeker een ondernemersstad als Almere is. Maar misschien ben ik daarvoor ook te emotioneel betrokken. Ik kan er bijvoorbeeld met mijn pet niet bij als we als stad 60 miljoen “spaargeld” op de rekening hebben staan, en er tegelijk meer dan 7.000 kinderen in Almere in armoede leven. Cijfers die allemaal van de gemeente zelf komen. Dan klopt er toch iets niet? Zeker omdat ik weet dat er genoeg ondernemers en mensen zijn die dit willen aanpakken, in willen investeren en hier tijd en energie in willen stoppen. En ik ben daar één van. Want wat dat betreft kan Almere een nog veel mooiere stad worden dan dat het nu al is.“

Corendon is een van de bekende klanten van Ruitenheer. (Foto: aangeleverd)