Kasteel Almere: woningen of niet?
Kasteel Almere: woningen of niet? Almere DEZE WEEK

Nieuwe gegadigden dienen zich aan voor Kasteel Almere

Politiek

Terwijl de gemeenteraad donderdagavond tijdens de Politieke Markt nadacht om woningbouw op het verpauperde kasteelterrein mogelijk te maken, dienden zich plotsklaps twee organisaties aan die beweerden het terrein te kunnen kopen en het kasteel te ontwikkelen volgens de oorspronkelijke plannen. Of dat serieus is, kan niemand nog beoordelen.

Door Marcel Beijer

“Zijn we bereid de gesneuvelde plannen en ambities voor het kasteel naar hun laatste rustplaats te brengen, of blijven we nog jaren tegen deze ruïne aankijken?”, vroeg Jurgen Morgenstond (VVD) zich af. Wat zijn partij betreft moeten daarom de voorwaarden worden gecreëerd om woningbouw toe te staan, met ’10 tot 20 procent’ ruimte voor recreatie. Een aantal partijen ging in die gedachte mee, al waren er ook partijen die de bestemming ‘recreatie’ wilden handhaven. De Partij voor de Dieren ziet het huidige terrein, met een hek er omheen, als een mooie rustplaats voor dieren en wil dat het liefst zo houden, of hooguit kleinschalige woningbouw en recreatie toestaan.

Konijn uit de hoge hoed

Maar boven deze discussie hing het verhaal van twee insprekers die, aan het begin van de vergadering, plotseling met een konijn uit de hoge hoed kwamen. Beide partijen beweerden het kasteelterrein te kunnen kopen van de huidige eigenaar en een businesscase neer te kunnen leggen om het kasteel in de oorspronkelijke staat af te bouwen. Dus met koetshuizen, orangerie en kasteeltuin.

Ongeloof

“Waar bent u de afgelopen 20 jaar geweest?”, vroeg Kees Sanderse (CDA) vol ongeloof aan de insprekers. “We hopen al jaren op een mooie ontwikkeling van het kasteel.” De insprekers beweerden dat er gesprekken met eigenaar Gravin BV waren geweest, maar dat ze hun plannen niet openbaar maakten omdat de gemeente in gesprek was gegaan met een ontwikkelcombinatie die er 850 woningen wilde bouwen. Vorige maand ketsten die plannen af.

Gravin BV

In een reactie laat woordvoerder Jaap Kevelam van Gravin BV desgevraagd weten ook verbaasd te zijn over beide insprekers. “Met één van hen hebben we twee jaar geleden om tafel gezeten, daarna heb ik niets meer van ze vernomen. De andere inspreker heb ik nog nooit gezien of gesproken.”
Wethouder Julius Lindenbergh zegt ook geen contact te hebben gehad met beide insprekers. “Dat hoeft ook niet want de grond is niet van de gemeente. Wij kunnen wel de kaders aanpassen, bijvoorbeeld door woningbouw toe te staan.”

Lindenbergh noemt het ‘niet aannemelijk’ dat er voor het complete kasteelterrein nog een sluitend businessplan kan worden neergelegd zonder dat daar woningbouw bij betrokken wordt. “Maar ik wil het ook niet uitsluiten.” Volgende week wordt verder gesproken over de toekomst van het kasteelterrein.