Het kasteel zoals het eruit gaat zien in de plannen van BBV Development. (Foto: BBV Development)
Het kasteel zoals het eruit gaat zien in de plannen van BBV Development. (Foto: BBV Development)

Eigenaar Kasteel Almere zegt te onderhandelen met koper

Algemeen

Gravin BV, het bedrijf dat eigenaar is van Kasteel Almere, zegt in onderhandeling te zijn met een geïnteresseerde koper. Binnen een aantal maanden moet daar duidelijkheid over komen.

Woordvoerder Jaap Kevelam van Gravin BV zegt dat in reactie op het verwijt van lijsttrekker Hans van Dijk van de ChristenUnie. Die vertelde afgelopen woensdag, tijdens het tweede deel van het Grote Verkiezingsdebat van Almere DEZE WEEK, dat het er op lijkt dat Gravin BV de afgelopen jaren zeer interessante opties heeft afgewezen. “Ik heb fantastische plannen zien langskomen. Twee weken geleden nog hebben de eigenaren een heel serieus bod afgewezen.”
Van Dijk riep in het debat Gravin BV op om serieus met die plannen om te gaan. “Wees bereid het kasteelterrein te verkopen en anders zou uiteindelijk onteigenen wellicht een mogelijkheid zijn. Het kasteel is van ons.”

Kandidaat koper

Woordvoerder Jaap Kevelam van Gravin BV is verbaasd over de uitspraken van Van Dijk. “Er komen bijna wekelijks voorstellen bij ons binnen. Momenteel reageren wij nergens op omdat wij niet vrij zijn om het kasteel aan partijen aan te bieden. We zijn namelijk in onderhandeling met een kandidaat koper.”
Kevelam laat zich niet uit over de termijn waarop die onderhandelingen al lopen. “En het is ook lastig om aan te geven hoe lang het nog gaat duren. Toevallig zitten we deze week weer om tafel. Het is geen kinderspel. Het duurt nog wel een aantal maanden of we eruit komen, of dat het niets is geworden.” Dat Van Dijk wil bekijken of onteigening een optie is, wuift Kevelam weg. “Juist meneer Van Dijk zou toch moeten weten dat dat niet zo eenvoudig gaat.”

Plan

Het plan dat twee weken geleden bij Gravin en de gemeente is ingediend blijkt afkomstig te zijn van BBV development. Eigenaar Hans Beke laat weten dat hij op het kasteelterrein een biobased project wil realiseren met woningbouw, voor alle doelgroepen waar op dit moment behoefte aan is. Een wijk die zelfvoorzienend is in energie, voedsel en ook nog klimaat positief. Het kasteel heeft daarin deels de functie van een opleidingsinstituut, bijvoorbeeld voor de universiteit van Wageningen voor high-tech landbouw. Andere delen kunnen een commerciële functie krijgen en bijvoorbeeld dienen als feest- en trouwlocatie. Beke: “Maar de bal ligt bij Gravin BV, als die al in onderhandeling zijn, kunnen wij slechts afwachten. We hebben natuurlijk wel een deadline gesteld.”

Kasteel Almere

Het Kasteel Almere ligt aan de Oude Waterlandseweg en is al jarenlang een doorn in het oog. Projectontwikkelaar Tijs Blom begon het kasteel in het jaar 2000 te bouwen, maar de bouw werd twee jaar later stilgelegd vanwege financiële problemen. In 2005 werd het project opgekocht door Gravin BV dat het kasteel wilde afbouwen en er woningen omheen wilde realiseren. De gemeenteraad ging echter niet akkoord met een wijziging van het bestemmingsplan. Daarna ontstond er een patstelling en werd het kasteel een ruïne. Even waren er plannen om het kasteel onderdeel te laten uitmaken van fantasypark WitchWorld, maar ook dat plan ging uiteindelijk niet door.