Buiten spelen in de winter is heerlijk. (Foto: Adobe Stock)
Buiten spelen in de winter is heerlijk. (Foto: Adobe Stock) stock.adobe.com

Kinderopvang doet mee aan campagne ‘Buiten spelen in de winter’

Algemeen

Zo’n dertig kinderopvanglocaties in Almere doen mee met de landelijke actie ‘Buiten spelen in de winter’. Waar kinderen in de zomermaanden gemiddeld zeventien uur per week buiten spelen, is dit in de koude maanden slechts acht uur per week.

IVN Natuureducatie en kinderopvangorganisatie Humankind zijn daarom de campagne ‘Hartje Winter’ gestart om dit tij keren. De actie ging maandag van start en duurt nog tot vrijdag 28 januari. Het programma, boordevol winterse activiteiten en spelletjes buiten, heeft de afgelopen drie winters als pilot gedraaid en wordt nu gratis aangeboden aan alle kinderdagverblijven en bso’s in Nederland. In heel Nederland doen ruim 3700 kinderopvanglocaties mee. Het gaat dan om kinderdagverblijven, bso’s, peuterspeelzalen en gastouderopvang. Enkele voorbeelden, die in de lijst staan: De Wijsneusjes, Small Steps, Vipkidz, Partou

Sneeuwbaleffect

“Kinderen zitten helaas steeds meer binnen en dan vaak achter een schermpje”, zegt Vincent van der Veen van IVN Natuureducatie. “Dat is best een treurige constatering, want buiten spelen is juist zo leuk en goed voor de ontwikkeling. We zijn daarom heel bij met deze campagne. Het zou mooi zijn als het een sneeuwbaleffect veroorzaakt en nog meer kinderopvanglocaties zich aansluiten.”