Bedrijventerrein Stichtsekant. (Foto: Gemeente Almere)
Bedrijventerrein Stichtsekant. (Foto: Gemeente Almere)

Bedrijven en college willen geen windmolens op Stichtsekant

Algemeen

Het college wil niet dat er drie grote windmolens worden geplaatst op Stichtsekant. Dat staat in een raadsbrief die woensdag is verstuurd. Geïnteresseerde bedrijven willen er gaan bouwen, maar de windmolens zouden daarbij in de weg komen te staan. Binnen de gemeenteraad wordt negatief gereageerd op de raadsbrief, zo vlak voor het zomerreces. 

Vorige week lieten PVV, ChristenUnie en VVD al hun ongenoegen blijken tijdens de Politieke Markt. Zowel wethouder Jan Hoek (GroenLinks) als Maaike Veeningen (D66) hadden eerder dit jaar toezeggingen gedaan dat er een raadsvoorstel zou komen, waar de raadsleden zich nog over kunnen uitspreken. Veeningen liet tegenover Willem Boutkan (PVV) weten dat er haast geboden is omdat bedrijven in de wacht staan om op de kavels te bouwen. Door realisatie van de drie windmolens zou er te weinig ruimte overblijven en bestaat de kans dat de bedrijven afhaken.

Almeerse Wind

De molens zouden mede worden gebruikt door het burgerwindpark Almeerse Wind, waar Almeerse bewoners zelf duurzame stroom mee willen opwekken. Het steekt PVV-raadslid Boutkan dat Almeerse Wind door de gemeente al sinds 2018 ‘aan het lijntje’ wordt gehouden en nu te horen krijgt dat er een streep door de molens gaat. Het college wilde dat de raad daar afgelopen donderdag een beslissing over zou nemen, maar wethouder Veeningen beloofde dat er tijdens het reces geen onomkeerbare beslissingen zullen worden genomen. De ChristenUnie zette daarbij direct een voet tussen de deur door het onderwerp te agenderen voor na het reces. 

Verbaasd

In een eerste reactie laat voorzitter John van Diepen van Almeerse Wind weten verbaasd te zijn over de haast die het college heeft.  “Er is van meet af aan geen bereidheid geweest om ons plan in te passen. Ondertussen zijn wel de voorbereidingen voor de uitgifte aan logistieke bedrijven doorgegaan.” Volgens Van Diepen is het zeer goed mogelijk om de bedrijven op het stuk grond te huisvesten als de regels niet zo rigide worden toegepast. “Ik hoop dat de raad zich kritisch opstelt. En dat ons wat meer tijd wordt gegund om de tegenargumentatie te onderbouwen. We willen graag meer tijd dan deze paar uur om de tegenargumentatie goed op orde te krijgen.”