Michel en Annette geven bij het AZC voorlichting over werken in Nederland. (Foto: aangeleverd)
Michel en Annette geven bij het AZC voorlichting over werken in Nederland. (Foto: aangeleverd)

Samenwerken MVO: op een sociale, eenvoudige manier nieuwkomers verbinden aan werkgevers

Partnernieuws

Medio juni 2022 is Michel van der Made in contact gekomen met het COA in Almere. In korte tijd heeft hij 25 statushouders aan een baan geholpen. In augustus 2023 zijn Michel en Annette Stevens samen gaan werken aan ‘SamenWerken MVO’, eerst voor bewoners van het COA Almere en later ook voor bewoners van meerdere locaties van het COA in Amsterdam.

Wekelijks zitten wij op diverse COA-locaties in Almere en Amsterdam om bewoners te helpen bij het vinden van een betaalde baan. Als we aankomen staat er vaak al een rij mensen op ons te wachten. Veel nieuwkomers komen naar ons toe met vragen over onder andere de status van hun werkvergunning, bsn, taalcursus en dat soort zaken. Maar er zijn zeker ook nieuwkomers die via medebewoners of via het COA hebben begrepen dat wij kunnen helpen in het vinden van een baan en dus een start in de Nederlandse maatschappij.

Taalvaardigheid

Belangrijk bij de intake van werkzoekenden is de taalvaardigheid in de Nederlandse en/of Engelse taal. Het kunnen voeren van een gesprek in het Engels of in het Nederlands is voor ons een must voor een inschrijving. Is de taalvaardigheid nog niet voldoende, dan hebben we een overzicht van app’s en taalcursussen die gevolgd kunnen worden en voor de ontspanning een lijst met 30 Nederlandse muziek klassiekers (van Hazes tot Blof). We maken met de betreffende nieuwkomer een vervolgafspraak voor over vier weken. Vaak zijn we aangenaam verrast als iemand binnen zo’n korte tijd veel vooruitgang heeft geboekt en dat een eenvoudig gesprek te voeren is. dat we vast kunnen inschrijven om de 12 weken termijn voor de aanvraag van een werkvergunning vast te kunnen starten.

Daarnaast spreken wij uitgebreid over ervaringen in werkverleden, wensen voor de toekomstige startersbaan in Nederland en de verschillen in (werk)cultuur waar ze mee te maken gaan krijgen. Als alles goed verloopt, schrijven wij de werkzoekende in middels ons geautomatiseerde systeem en gaan we aan de slag.

En dan, als TWV, BSN en Nederlandse bankrekening geregeld zijn, dan is de nieuwkomer klaar voor een kennismaking met een mogelijke nieuwe werkgever. Uiteraard is Michel of Annette hierbij aanwezig voor vragen of aanvullingen.

Wanneer kunnen wij een keer bij jouw bedrijf vrijblijvend komen kennismaken? Wij hebben veel mensen klaarstaan die direct willen beginnen als logistiek medewerker, order-picker, in de ompak, assemblage, productie, als klusser, schoonmaker, schilder, loodgieter en vele andere jobs!

Meer informatie: www.samenwerken-mvo.nl

Afbeelding