Jeffrey Leemrijse. (Foto: Marco ter Beek)
Jeffrey Leemrijse. (Foto: Marco ter Beek)

Hoe veilig ben jij online?

Online marketing tips

Oktober is de Europese Cybersecurity maand waar door heel Europa aandacht wordt gegeven aan cybersecurity. 

Het doel is om zowel organisaties als consumenten bewust te maken van de cybergevaren waar wij dagelijks mee te maken (kunnen) krijgen. 

Je regelt steeds meer zaken online en daarom is veilig internetten zowel privé als zakelijk, erg belangrijk. Er liggen veel bekende én onbekende cybergevaren op de loer. Maar hoe bewust ben jij je van deze cybergevaren? En wat kun je zelf doen om niet in de problemen te komen terwijl je online je bankzaken regelt of aan het werk bent? 

Gebruik verschillende wachtwoorden
Op vrijdag 20 januari is het ‘Change Your Password Day’. Een leuke én praktische reminder om al je wachtwoorden eens na te lopen. Het duurt nog even tot het januari is, dus laten we nu eens kijken hoe je een sterk wachtwoord maakt en hoe je deze veilig kunt bewaren. 

Het is belangrijk dat je wachtwoord voor elk account uniek is en hoofdletters of speciale tekens bevat. Voor jezelf is het makkelijk om je eigen naam, de naam van je partner of huisdier te gebruiken, maar doe dit niet! Voor de hand liggende woorden zijn makkelijker te kraken. Gebruik voor een sterk wachtwoord minimaal 12 tekens en neem een zin uit je lievelingsliedje of een gezegde als basis. Bijvoorbeeld: ‘’Zeg Roodkapje waar ga je heen, zo alleen?’’ wordt ‘ZRwgjhza001’.

Wees streng voor jezelf bij het aanmaken van wachtwoorden en vergelijk het met je huissleutels. Die hang je namelijk ook niet aan de buitenkant van de voordeur. Ook is je fietssleutel anders dan je huissleutel. Daarom is het belangrijk om voor ieder account een ander wachtwoord te kiezen. 

Tegenwoordig heb je meerdere online accounts en kan het lastig zijn om alle wachtwoorden te onthouden. Als aanvullende tool kun je een wachtwoordmanager gebruiken. Dit is veilig én handig! Er zijn zowel gratis als betaalde wachtwoordmanagers die het opslaan, beheren en beveiligen van je wachtwoorden een stuk makkelijker maken. 

Extra veilig met tweestapsverificatie
Door tweestapsverificatie in te stellen voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je account. Dit heb je bijvoorbeeld bij WhatsApp, Facebook of je e-mailaccount. Met behulp van deze extra veilige stap kun je het hackers iets moeilijker maken om toegang te krijgen tot je account. 

Hoe dit precies werkt? Zodra je inlogt op je account, krijg je een extra beveiligingsmelding dat er een code per SMS of e-mail is verstuurd. Een andere veilige manier om hier gebruik van te maken is de Google of Microsoft authenticator. Hackers hebben op deze manier niet genoeg aan alleen je gebruikersnaam en wachtwoord en is je account dubbel beveiligd! 

Openbare WiFi netwerken
Cybercriminelen zijn zich bewust van de behoefte van mensen om altijd en overal online te zijn. Dus wil je even snel connecten met het openbare WiFi netwerk in een restaurant, café of hotel? Geen goed idee! Een hacker kan op deze manier makkelijk tussen jouw apparaat en het verbindingspunt zitten. Zo wordt de informatie van jouw apparaat niet naar de hotspot verstuurd, maar naar de hacker. 

Cybercriminelen kunnen ook zelf een openbaar WiFi-netwerk aanmaken met een netwerknaam die erg lijkt op het café waar je verbonden bent met Wi-Fi en op deze manier toegang krijgen tot jouw dataverkeer. Ben je verbonden met een nep-netwerk? Grote kans dat de hacker toegang krijgt tot jouw persoonsgegevens, die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor identiteitsfraude. Openbare WiFi-hotspots zijn eigenlijk helemaal niet veilig en een grote no-go. 

VPN – Virtual Private Network
Het gebruik van een VPN komt steeds vaker in het nieuws. Door middel van dit ‘Virtual Private Network’ word je locatie beschermd, zo kan minder snel achterhaald worden waar jij je echt bevindt. Let wel op dat een VPN niet je identiteit beschermt, maar wel deels je informatie kan beschermen en in beperkte mate je informatie kan verbergen. Ben je met een VPN verbonden en vul je persoonlijke gegevens in op een website? Dan is het niet zo dat er helemaal niks meer zichtbaar is. 

In het dagelijks leven kan een VPN privé of zakelijk worden gebruikt. Bij verschillende bedrijven is het bijvoorbeeld verplicht om als thuiswerker verbinding te maken met een VPN om de bedrijfsgegevens extra goed te beschermen. Ga goed na of het gebruik van een VPN handig is voor jouw situatie.

Welke maatregelen ga jij nemen om veilig te internetten?
De Europese Cybersecurity Month is een goed moment om je bewust te worden van de online gevaren en extra beveiligingslagen toe te voegen aan je huidige online werkwijze. Ga voorzichtig om met je gegevens wanneer je verbonden bent met andere WiFi punten en loop eens in de zoveel tijd je wachtwoorden na. Zowel privé als zakelijk! 

Dat was het weer voor deze keer. In de volgende column komt een van onze andere experts aan het woord. Ben je benieuwd naar zijn of haar verhaal? Houd onze column in de gaten! 

Jeffrey Leemrijse,
Web Developer

SenS Online Solutions