Wanda Entjes van MALproduct in haar atelier. (Foto: aangeleverd)
Wanda Entjes van MALproduct in haar atelier. (Foto: aangeleverd)

Kunstenares Wanda Entjes ontwerpt de Ondernemersprijzen

Interviews

Zoals ieder jaar, namen ook dit jaar trotse ondernemers de Awards in ontvangst van de Ondernemersprijzen in Almere. Wat echter maar weinig mensen weten, is dat de prijzen zelf ontworpen zijn en gemaakt worden in Almere, door een Almeerse kunstenares. Wanda Entjes maakt al een aantal jaren de Awards. “Toch stiekem wel heel leuk dat mijn ontwerp dan overal te zien is.”

Niets is zo leuk als mijn werk overal lokaal te zien

Helemaal onbekend is Wanda Entjes zeker niet in Almere en Flevoland. De ontwerpsters staat al jaren vooraan als het gaat om typisch Almeerse ontwerpen. Zo maakt ze bijvoorbeeld kopjes met Almeerse afbeeldingen erop (“Ook leuk voor cadeau voor bijvoorbeeld kerst”) en geglazuurde schalen met de skyline van Almere erin verwerkt (“Vaak gegeven aan collega’s of als relatiegeschenk”). Producten waar Entjes trots op is. Maar het jaarlijks ontwerpen van de Award voor de Onderneming van het jaar blijft een terugkerend hoogtepunt.

Wanda Entjes vertelt: “De gemeente is bij mij uitgekomen via de VVV. In deze winkel,, waar ook Almere City Marketing zich bevindt, staan een aantal van mijn ontwerpen te koop. Ik ben toen benaderd en wilde natuurlijk graag een idee maken voor het ontwerp.”

De award staat symbool voor de ontwikkeling die een bedrijf doormaakt

Metafoor

De gemeente was meer dan tevreden over haar voorstel en sindsdien maakt de kunstenares ieder jaar de Awards, die de ondernemers in ontvangst nemen bij de uitreiking. “Het ontwerp is in principe ieder jaar gelijk, maar we variëren wel met kleur. De cirkel is gemaakt van keramiek, bevat de skyline van Almere en wordt meerdere keren gebakken en geglazuurd. Allemaal handwerk. Het wiel vormt van voor de letter O, de eerste letter van Onderneming. Door twee O’s te gebruiken met onze mooie stad er op ontstaan er een soort “spoel” als metafoor voor de om en ontwikkeling die je als bedrijf door maakt. De ene kant de stad in positieve druk en de andere kant de negatieve druk staan symbool voor de ups en downs die een bedrijf voor zijn kiezen krijgt. Maar het wiel lijkt altijd te willen en kunnen bewegen, net zoals als het ondernemers hart voor het bedrijf.”

Studio Heinepein

Voorheen maakte Entjes ook de sokkel en de kist waarin de award bewaard wordt zelf, maar sinds dit jaar is hier ook Almeers bedrijf bij betrokken: Studio Heinepein. Henk Toetenel is degene die de sokkel maakt van geryceld hout. De kist is vervaardigd uit oude notenhouten vloerdelen: mooi én duurzaam. Zo is het maken van de Award in volledig Almeerse handen, iets waar Entjes tevreden over is. “Het is en blijft een erg eervol project om te doen. Het is dankbaar om te zien dat je ontwerp door de winnaars zo trots getoond wordt en helemaal leuk als ze de Award ook nog in hun winkel of bedrijf neerzetten.”

Relatiegeschenken

Entjes werkt naast de gemeente ook voor andere opdrachtgevers. “Ik produceer voor mezelf, maar ook collecties of eenmalige opdrachten voor bedrijven. Bijvoorbeeld kopjes en serviezen met het bedrijfslogo erin verwerkt, of vrijgevormde vazen en producten voor de horeca. Ook maak ik relatiegeschenken, voor bedrijven en voor de provincie Flevoland. Wat dat betreft ben ik wel echt een lokale ondernemer te noemen.”

MALproduct
Wanda Entjes

T: 0618431120
E: wanda@MALproduct.nl
W: www.MALproduct.nl

De awards in volle glorie. (Foto: aangeleverd)