ASM (Foto: Google Maps)
ASM (Foto: Google Maps)

ASMI verhuist afdeling naar Singapore met tientallen ontslagen als gevolg

Algemeen

Chipbedrijf ASM International (ASMI) sluit de afdeling Special Unit 2 (SU2) in Almere. De organisatie verhuist deze afdeling naar Singapore om kosten te besparen. Gepaard met de verhuizing gaan 39 ontslagen van de Almeerse medewerkers op de afdeling SU2. CNV Vakmensen meldt dat een deel van de medewerkers in juni stopt en dat de laatste medewerkers in augustus stoppen.

“De directie van ASM heeft dit besluit in januari vrij plotseling genomen. Daarna heeft de OR onderzoek gedaan. Twee weken geleden heeft de OR kenbaar gemaakt in te stemmen met het plan voor de verhuizing,” aldus Laura Vermeulen van CNV Vakmensen. 

Onderhandelingen

Sinds januari heeft CNV onderhandelingen gevoerd met ASM. Daaruit is een sociaal plan voortgekomen wat de gevolgen voor de ontslagen medewerkers moet opvangen. “Een deel van de 39 ontslagen medewerkers is nog maar een paar jaar verwijderd van de pensioenleeftijd. Voor hen is de situatie misschien wel het moeilijkst. Zij waren gingen ervan uit tot hun pensioen bij ASM te werken. Bovendien maakt hun leeftijd het vinden van een nieuwe baan mogelijk lastiger,” aldus Vermeulen. CNV ondersteunt medewerkers onder andere door hulp te bieden bij het vinden van een nieuwe baan. 

Kennis overdracht

De technische kennis van de medewerkers in Singapore is volgens CNV niet op hetzelfde niveau als de kennis hier. “Dat betekent dat de medewerkers in hun laatste werkzame periode bij ASM kennis overdragen aan de medewerkers in Singapore. Dat voelt wel wrang voor de mensen die ontslagen worden,” aldus Vermeulen.

ASMI

ASMI is gespecialiseerd de productie van machines die computerchips kunnen maken. Het hoofdkantoor zit in Almere, maar in totaal werken er bij het bedrijf meer dan 4500 mensen in 16 landen.