(Foto: AdobeStock)
(Foto: AdobeStock) Fred Bervoets

Zet rem op plattelandswoningen, ook Buitenvaart

Algemeen

Gemeenten moeten oppassen met het omkatten van agrarische bedrijfswoningen naar plattelandswoningen en daar niet altijd maar aan meewerken. Met deze boodschap stond tuindersbelangenclub Glastuinbouw Nederland dinsdag tegenover de gemeente Almere in de rechtszaal van de Raad van State. 

Door Cerberus 

“Een niet-boer steekt er zijn centen in. Dan heb je een burgerwoning in agrarisch gebied”’, zegt de belangenvereniging. Het gaat om een fruitteeltbedrijf aan de Huydecoperweg in Almere. De kweker is met pensioen en woont intussen ergens anders. Zijn zoon neemt het bedrijf over maar woont er niet. De bedrijfswoning kwam leeg te staan. De gemeente besloot het bestemmingsplan Agrarisch Gebied Buitenvaart te wijzigen. De bedrijfswoning werd juridisch veranderd in een plattelandswoning. Die zal worden verkocht aan burgers die niets met de kwekerij van doen hebben. 

Flink in de weg

Volgens Glastuinbouw Nederland kan deze ontwikkeling de toekomst van het glastuinbouwgebied flink in de weg zitten. ”Er vindt schaalvergroting plaats. Daardoor komen bedrijfswoningen vrij. Een willekeurige particulier zonder enige binding met het bedrijf kan daar zijn centen in stoppen. Dan heb je dus een burgerwoning erbij want die verschilt niet met een plattelandswoning”’, aldus een woordvoerder van Glastuinbouw Nederland. 

Geen uitbreidingsmogelijkheden

Volgens de gemeente Almere zijn er geen uitbreidingsmogelijkheden in de omgeving van de plattelandswoning. Dus ook geen belemmeringen voor tuinders. Almere wijst erop dat agrarische bedrijven in de omgeving geen last kunnen hebben van een plattelandswoning omdat die niet meer bescherming heeft tegen overlast dan bedrijfswoningen. De plattelandswoning is alleen extra beschermd tegen hinder van het bedrijf waar het huis als bedrijfswoning bij heeft gehoord. Maar de kwekerij heeft geen uitbreidingsplannen, bevestigde een woordvoerder. 

Woningen blijven leeg

“Moeten die woningen dan maar leeg blijven staan?”, vroeg de rechter. Dat is in sommige gevallen niet te vermijden, stelt Glastuinbouw Nederland. De vereniging wil dat gemeente per locatie of gebied bekijken of een plattelandswoning agrarische ontwikkelingen niet frustreert. Volgens Almere is een goed woon- en leefklimaat gegarandeerd aan de Huydecoperweg.
De Raad van State gaat daarnaar kijken. Uitspraak volgt.