Het aantal winkels is in Almere met bijna 2% toegenomen. (Foto: Almere Zaken)
Het aantal winkels is in Almere met bijna 2% toegenomen. (Foto: Almere Zaken)

Bijna 2% meer winkels in Almere

Algemeen

Voor het eerst sinds een aantal jaren is het aantal winkels in Nederland gestegen. Ook Almere gaat mee in deze trend en zag het aantal winkels met bijna 2% toenemen. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers. 

Almere gaat hiermee mee in de trend van Nederland, waar niet alleen het aantal online winkels, maar ook het aantal fysieke winkels voor het eerst in jaren toenam. Op 1 januari 2022 waren er 83,8 duizend fysieke winkelvestigingen in Nederland, 655 meer dan een jaar eerder. Hiermee steeg het aantal winkels voor het eerst sinds 2010. 

Voedingswinkels 

De stijging van het aantal winkels kwam vooral door de toename van het aantal winkels in de food-sector met ruim 3%. Het aantal winkels met non-foodproducten bleef nagenoeg gelijk. Winkels in brood, banket en zoetwaren stegen met 4,7% het meest in aantal. Daarna volgen supermarkten en winkels in overige voedingsmiddelen, beide met 4,4%. Boekwinkels en winkels in lectuur en schrijfwaren daalden met respectievelijk ruim 8% en 7% procent het meest. De afname van het aantal boekwinkels in 2021 was groter dan in de drie voorafgaande jaren samen.

Provinciaal 

In Almere is het winkelaantal gegroeid met 1,9%. In heel Flevoland is de groei van winkels 0,5%. Op provinciaal niveau was de groei het sterkst in Zuid-Holland met 1,5%. Alleen in Groningen nam het aantal winkels af met -0,7%.