Afbeelding
AlmereZaken

Samenwerking Buitenvaart en De VaartKijken naar duurzame kansen

Algemeen

Onder het motto ‘De Vaart erin’ slaan de ondernemers van het glastuinbouwgebied De Buitenvaart en het industrieterrein De Vaart de handen ineen richting een duurzame toekomst.


“De samenwerking begon met een telefoontje dat ik kreeg van LTO Glaskracht Almere”, zegt lector Gaston Remmers van Hogeschool CAH Vilentum. “Daarna is de bal gaan rollen. Het Ontwikkelcentrum Stadslandbouw Almere (OSA) zich aan het plan gecommitteerd. Vervolgens was er een goede klik met Marc Buiter van het Platform DGO / URGENDA (Duurzame Gebieds Ontwikkeling) die juist in De Vaart bezig was. Ook Hogeschool CAH Vilentum maakt deel uit van de samenwerking. Remmers wil studenten en docenten van de Hogeschool onderzoek laten doen naar eco-effectief ondernemen.
“CAH Vilentum wil onderwijs verbinden met de maatschappij. Wij zoeken vraagstukken waarmee we bijvoorbeeld het bedrijfsleven van dienst kunnen zijn”, zegt Remmers. “De ondernemers op het bedrijventerrein Buitenvaart beseffen heel goed dat in hun sector nieuwe ondernemersvormen welkom zijn. In de glastuinbouw is uitgangspunt tot nu toe: kostenreductie en schaalvergroting. Het zijn op dit moment voornamelijk sierteelt-ondernemingen die opereren op de wereldmarkt. De marges staan in die sector zwaar onder druk. We zoeken nu nieuwe verdienmodellen die juist de lokale markten bedienen en waarde creëren uit de nabijheid van andere bedrijven.”
In de zoektocht naar verbinding werd gekeken naar het bedrijventerrein De Vaart dat op een steenworp afstand ligt van kassengebied Buitenvaart. Remmers: “Toch hebben die bedrijven op beide bedrijventerreinen nauwelijks contact met elkaar. De wil is er om op een andere manier omzet te genereren. In het project ‘De Vaart erin!’ zijn we dit voorjaar gestart met het in kaart brengen van kansen voor duurzame businesscases, met als focus ‘local4local’. Dan ligt de focus dus niet op de wereldmarkt, maar juist op de regionale markt.”
Met elkaar kijken de ondernemers naar het creëren van lokale kringlopen rondom energie, CO2, (organische) reststromen en voedsel. “
De mogelijkheden zijn daarbij onbeperkt én nog onbekend. Remmers: “We weten vooraf niet waar de kansen liggen. Dat is nu juist wat we samen met de ondernemers willen onderzoeken. Het doel is dat de bedrijventerreinen aan kracht, uitstraling en productiviteit winnen door het leggen van slimme verbindingen onderling, en met de omgeving. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het hergebruik van organische reststromen voor de productie van duurzame energie en hoogwaardige organische grondstoffen middels een biovergister. Ook kan worden gedacht aan de vorming van nieuwe stadslandbouwbedrijven voor stedelijke voedselvoorziening, en de verrijking van het landschap op en rond de bedrijventerreinen voor educatie en recreatie. Dit past uitstekend bij de Floriade 2022 doelstelling ‘Growing Green Cities’.”


Resultaten

De praktijk zal moeten uitwijzen of de samenwerking tot resultaten leidt. Remmers: “Ik weet nu echt niet wat we over drie maanden gaan opstarten. Dat maakt het ook boeiend. Ik vergelijk het wel eens met Ford Rouge. Dat was een groot auto-assemblagecomplex van de Ford Motor Company in Michigan. Dat was een saai en ontoegankelijk terrein, maar is nu op basis van het cradle-to-cradle-principe omgebouwd tot recreatiegebied waar bewoners met hun kinderen naar toe gaan, waar geleerd en gerecreëerd wordt, waar de daken groen zijn. Misschien dat beiden Vaarten zich daaraan kunnen spiegelen. Dat Almeerders over tien jaar daar naartoe gaan om te recreëren.. We verkennen nu samen met de ondernemers kansrijke uitwegen uit de crisis. Dat is een eerste stap. Verder zijn er geen grenzen, mits het past in het principe van duurzaamheid. Dat is een vereiste. Vanaf nu wordt het steeds concreter.”