Lars van Kranenburg en David Damman, eigenaren van Mojo Maté
Lars van Kranenburg en David Damman, eigenaren van Mojo Maté maarten feenstra

Nieuwe Zaken: Mojo Maté en Indoor Mountainbike

Nieuwe Zaken

Op het eerste gezicht hebben een indoor mountainbike faciliteit en een biologische frisdrank weinig overeenkomsten. Toch waren beide ondernemingen genomineerd voor de ondernemersprijs Starter van het jaar 2023. In deze categorie ging Strand22 uiteindelijk met de winst aan de haal, maar dat doet niets af aan de passie en gedrevenheid van Debbie en Tobias Ottenhof, eigenaars van Indoor Mountainbike, en David Damman en Lars van Kranenburg, eigenaars van Mojo Maté.

Almere Zaken ging met beide partijen in gesprek over hun plannen en dromen.

Mojo Maté

Tijdens een backpacking vakantie in Zuid Amerika kwamen Damman en Van Kranenburg voor het eerst in aanraking met de Maté plant, het hoofdbestanddeel van hun frisdrank. Op het Zuid Amerikaanse continent heerst een uitgebreide cultuur omtrent deze plant, en de thee die er daar van gemaakt en gedronken wordt. “We hebben daar voor het eerst Maté thee gedronken en geleerd over de eigenschappen van de plant. We hadden allebei gelijk het idee dat we daar in Nederland ook iets mee wilden doen.” Aldus Van Kranenburg.

Na een fase van leren, proberen, ontdekken en door ontwikkelen was het in maart 2022 dan eindelijk zover: de ondernemers gingen met hun eerste batch Mojo Maté bij de Almeerse horeca langs. Bij elk café, bar of restaurant klopten ze aan om hun frisdrank te laten proeven en hun verhaal te vertellen. “Dat werkte heel goed. Iedereen vond het lekker en inmiddels hebben we zo’n 45 horeca klanten.” Aldus Damman.

Eerst vulden we de flesjes handmatig, maar dat is op de lange termijn niet vol te houden

De volgende stap in hun Maté avontuur? Professionaliseren. “De komende tijd houden we ons bezig met het verder uitwerken van onze branding en het verbeteren van ons productieproces. Eerst vulden we de flesjes handmatig. We vroegen een groepje vrienden ons te helpen. Na een dag flink doorpakken hadden we dan ongeveer 4000 flesjes gevuld. Dat is erg leuk om te doen, maar niet houdbaar voor op de langere termijn.” Door het automatiseren van hun productieproces hopen de ondernemers van hun ‘kleinschalige craft drankje’ een volwaardig frisdrankmerk te maken. “Hierdoor kunnen we Nederland op grotere schaal gaan voorzien van onze frisse energiedrankjes in 2023.”

De nominatie voor Starter van het jaar 2023 is een mooie stap in het groeiproces van de onderneming. “Het is onze officiële introductie in het ondernemersklimaat van Almere. We hebben zoveel leuke nieuwe contacten gelegd en veel exposure gehad.” De eer van de nominatie en de erkenning die de ondernemers daarmee voor hun werk hebben gekregen is voor Damman en Van Kranenburg al een prijs op zich.

www.mojomate.nl

Indoor Mountainbike

Al sinds 1994 runt hobbyist in het mountainbiken Tobias Ottenhof zijn bromelia kwekerij. Nadat hij, enkele dagen na een mountainbike toertocht met slecht weer waar hij het plezier in het mountainbiken volledig zoekgeraakt was, op zijn werk weer op de fiets stapte om zich zoals gebruikelijk naar de andere kant van de kas te begeven wist hij het zeker, we gaan een indoor mountainbike faciliteit starten. “Het idee spookte al langer door ons hoofd maar het vinden van een geschikte locatie was lastig. Na die beruchte toertocht en toen deze locatie beschikbaar kwam, zijn we ervoor gegaan.” Aldus Tobias Ottenhof. Het verkrijgen van de vergunning voor dit plan bleek waar mogelijk nog ingewikkelder dan het vinden van de juiste locatie. “We hebben een uniek concept, dat is heel leuk maar ook lastig want er is geen vergelijkingsmateriaal. Om beter te kunnen laten zien wat we precies wilden zijn we zonder vergunning begonnen met bouwen. Dat mocht ook gewoon, het enige is dat de baan pas na het verkrijgen van de vergunning in gebruik genomen mocht worden.” Aldus Debbie Ottenhof. De bouw van de baan heeft enorm geholpen. “Het gaf mensen eindelijk een concreet beeld van wat onze visie precies is.” De ondernemers zaten in een lastig parket want zonder de baan ontbrak het aan overtuigingskracht om de vergunning rond te krijgen, maar het hele parcours aanleggen en dan niet mogen starten zou ook zeer kostbaar zijn. Uiteindelijk bleek het realiseren van het indoor mountainbike parcours precies wat er nodig was om iedereen mee te krijgen in hun plannen.

We zijn al bezig met plannen voor een nieuwe kas, voor Indoor Mountainbike 2.0

Inmiddels is de baan al een tijdje open en toegankelijk voor iedereen die kan fietsen. Debbie en Tobias zijn tevreden, hun initiatief is een succes en de mensen vinden het leuk. Toch kijken de ondernemers nu alweer verder. “We hebben veel geleerd van dit proces. Aan de hand van die bevindingen zijn we al bezig met plannen voor Indoor Mountainbike 2.0.” Voor deze ondernemers kunnen de dromen niet groots genoeg zijn. De plannen voor een nieuwe, extra hoge, kas met daarin ruimte voor een nog indrukwekkender parcours worden momenteel gesmeed. “Qua financiering is het zeker nog niet rond, maar we hebben van de realisatie van ons eerste parcours geleerd dat we niet vroeg genoeg kunnen starten met de vergunningsaanvraag.”

www.indoormountainbike.nl

Tobias en Debbie Ottenhof, eigenaren van Indoor Mountainbike