Adri Bax kreeg de Bonifatiusspeld opgespeld door zijn vrouw Ivy. (Foto: Maarten Feenstra)
Adri Bax kreeg de Bonifatiusspeld opgespeld door zijn vrouw Ivy. (Foto: Maarten Feenstra)

Bonifatiusspelddrager Adri Bax: ondernemer en verbinder

Interviews

Ondernemer Adri Bax werd in de Nieuwjaarsvideo van de gemeente en de VBA verrast met de Bonifatiusspeld: de hoogste onderscheiding van Almere. Hij kreeg de speld voor zijn tomeloze inzet voor de stad en in het bijzonder het centrum van Haven. “Dat was nogal een verrassing”, reageert Bax. “Het is erg leuk om opgemerkt te worden en daar waardering voor te krijgen, maar dat is natuurlijk niet waar ik het voor doe. Ik help waar ik kan, dat heb ik van huis uit meegekregen.”

Bax was naar het stadhuis gelokt in de veronderstelling dat hij een afspraak had met wethouder Hilde van Garderen. “Dat vond ik al wat gek, want mijn exclusieve Floriade-schoen heb ik vanwege de coronamaatregelen ook nog steeds niet mogen uitreiken op het stadhuis”, vertelt hij. “Toen ik werd meegetroond naar de raadszaal en daar toenmalig burgemeester Franc Weerwind met zijn ambtsketen én mijn vrouw Ivy zag staan, had ik natuurlijk wel door dat er iets te gebeuren stond.” 

Meer dan een schoenenverkoper

Adri Bax runt al 35 jaar zijn schoenenzaak aan de Kerkgracht in Haven en deze is inmiddels een begrip in Almere en omstreken. “Wij hebben echt voor elke voet een passende schoen”, stelt Bax, die zelf een groot schoenenliefhebber is. “Maar het is vooral de combinatie met het klantencontact waardoor ik dit zo’n mooi vak vind. Een praatje en een luisterend oor, het geven van deskundig advies en uiteindelijk zorgen dat klanten naar huis gaan met mooie schoenen waar zij lekker op lopen.” Maar Bax is voor de bewoners en ondernemers in Haven veel meer dan een schoenenverkoper. Weerwind benadrukte dat bij de uitreiking van de Bonifatiusspeld ook in zijn speech: “U bent een steun en toeverlaat voor collega-ondernemers en uw inzet voor de toekomst van het centrum van Haven is groot en onvermoeibaar.”

Verbinder

Adri Bax is een echte verbinder. Zo is hij initiator van de eerste Almeerse Bedrijveninvesteringszone (BIZ). Hierin trekken ondernemers in Haven gezamenlijk op om het centrum nog aantrekkelijker te maken voor bezoekers en ondernemers. Ook zit Bax in het team van Havenhart, dat zich inzet voor de toekomst van het centrum in Haven. “Als je vindt dat dingen beter zouden kunnen, moet je ook bereid zijn om actie te ondernemen. Je kunt wel blijven klagen, maar daar raak je alleen maar gefrustreerd van”, stelt hij.

Omslag in mentaliteit

Ondanks de beperkingen die de coronacrisis met zich meebrengt, werpt de BIZ volgens Bax zijn vruchten af in Haven. “We zetten met zijn allen de schouders eronder en je merkt echt een omslag in mentaliteit. Een mooi voorbeeld is dat de goed draaiende winkeliers tijdens de eerste lockdown de advertentie hebben betaald voor de ondernemers die noodgedwongen dicht waren. Dat is echt uniek”, aldus Bax. “Ook uniek is dat er momenteel geen leegstaande winkels zijn in het centrum. We hebben ook een geweldige centrummanager die van alles oppakt. Natuurlijk willen we nog veel meer en hebben we plannen zat voor de toekomst. Zo zijn we onder leiding van wethouder Hilde van Garderen ook met Vastgoed in overleg, zodat er op dat vlak ook meer eenheid komt en vastgoedeigenaren niet allemaal los van elkaar dingen doen in het centrum van Haven.”

Hij is positief gestemd over de toekomst van het centrum in Haven. “We zitten natuurlijk op een unieke locatie, aan het water met onze prachtige vernieuwde havenkom. Ons winkelcentrum onderscheidt zich verder doordat hier vooral zelfstandige winkeliers zitten, die ook veelal zelf achter de toonbank staan”, aldus Bax. “Lange tijd ging de aandacht vooral naar de ontwikkeling van nieuwe stadsdelen, maar na 45 jaar moet er echt weer worden geïnvesteerd en goed worden gekeken naar de veranderde behoeften in het oudste stadsdeel van Almere.”

Lions Club

Als ondernemer is Bax ook al vele jaren betrokken bij de Lions Club in Almere. “Deze serviceorganisatie is wereldwijd actief en de lokale afdelingen weten precies wat er nodig is in hun eigen gebied. Ze werken volledig non-profit. In Almere hebben we bijvoorbeeld jarenlang het Kindervakantieland Almere ondersteund met geld dat we inzamelden door ons als Sinterklaas en Pieten te verhuren.” In 2016 nam Bax samen met de andere leden ook het initiatief om een jongerenclub op te richten: de LEO Club Almere. “Almere is immers een jonge stad. Het is gelukt een enthousiaste groep ondernemende jongeren bij elkaar te krijgen die zich actief inzetten voor Almere.”

Verder zet Bax zich actief in voor het milieu, diversiteit en verschillende goede doelen. Ook speelt hij met liefde elk jaar de rol van Sinterklaas in het centrum van Haven. “Dan ga ik ook altijd langs bij diverse bejaardenhuizen. Dat is ontzettend leuk, maar vooral ook dankbaar om te doen. De reacties van de ouderen zijn goud waard”, glimlacht Bax.

Ik heb bij elke schoen wel een verhaalAan zijn pensioen denkt de 63-jarige ondernemer voorlopig nog niet. “Ik ben nu eenmaal een schoenenfanaat en er blijft altijd wat te leren op dat gebied. Het is bovendien wel prettig om nog een paar jaar door te kunnen sparen, aangezien een deel van mijn geld is verdwenen door de coronacrisis. Maar bovenal vind ik mijn werk nog steeds ontzettend leuk. Ik heb bij elke schoen wel een verhaal.”

Hij wijst naar de achterwand in de winkel. Daarop is een grote afbeelding te zien van een schoenzwikmachine die het leer over de leest trekt.  “Deze machine is uitgevonden door een Surinamer. Dat vind ik altijd leuk om te vertellen, omdat ik vind dat wij ook zwarte voorbeelden nodig hebben. Dat vond ik overigens al voordat ik trouwde met mijn vrouw, die van Surinaamse afkomst is”, lacht Bax.Zijn vrouw Ivy was degene die hem in de raadszaal van het stadhuis de Bonifatiusspeld mocht opspelden. “Toch wel even een bijzonder moment. Maar nogmaals, dat is niet waar ik het voor doe. Van mijn ouders en grootouders heb ik altijd meegekregen dat je een ander helpt waar je kunt. Met een klein gebaar kun je al veel betekenen.”

Adri Bax met zijn vrouw Ivy, die hem de onderscheiding heeft opgespeld. (Foto: Maarten Feenstra)