Mark Pol
Mark Pol Foto Sanne

Hoe is het nu met Mark Pol?

Hoe is het nu met

Na vijf jaar lang werkzaam te zijn geweest als wethouder Financiën en Economische Zaken in Almere, verruilde hij in 2018 de politiek in voor het bedrijfsleven. Na enkele jaren bij projectontwikkelaar Bun en bij Lysias Advies werkzaam te zijn geweest, heeft hij in december vorig jaar als burgemeester van Texel zijn rentree in de politiek gemaakt. Almere Zaken vroeg zich dan ook af: hoe is het nu met Mark Pol?

“Het gaat goed. Inmiddels wonen mijn vrouw, mijn kinderen en ik allemaal samen op Texel. Omdat we niet direct in ons nieuwe huis konden intrekken zijn mijn vrouw en kinderen iets later als ik deze kant op gekomen, maar inmiddels wonen we hier heel fijn met z’n allen,” aldus Pol.

Gemakkelijke keuze

Hoewel Texel voor de meeste Almeerders misschien niet de eerste keuze is om naartoe te verhuizen, en voor de meeste politici niet de eerste gemeente is waar je aan denkt om te gaan werken, was de keuze voor Pol zo gemaakt. “Ik kom al van kinds af aan heel regelmatig op Texel. Vroeger gingen we daar naartoe op vakantie en weekendjes weg en ik heb daar mooie herinneringen aan. Ook met mijn vrouw en kinderen kwam ik er al graag en regelmatig. Als je daarbij optelt dat ik altijd de ambitie heb gehad om terug te keren in het openbaar bestuur dan begrijp je wel dat de beslissing om te solliciteren op de vacature van burgemeester van Texel snel genomen was.”

Waardevolle ervaring

Ondanks dat de functie van burgemeester op Texel heel anders is als het wethouderschap in Almere, of zijn jaren in het bedrijfsleven, zijn de eerdere ervaringen van Pol wel heel waardevol voor zijn huidige werk. “Texel is een heel ondernemende gemeente, dus mijn ervaring uit het bedrijfsleven komt goed van pas. Het is heel fijn om te weten hoe bedrijven handelen en denken wanneer je op zo’n ondernemend eiland aan de slag gaat. Daarnaast is mijn ervaring als wethouder ook heel waardevol. Texel en Almere zijn heel verschillende gemeenten, het principe is het zelfde, alleen de schaal is heel anders,” aldus Pol. De kersverse burgemeester ziet veel overeenkomsten tussen vraagstukken die Texel bezighouden en vraagstukken die Almere, of de rest van Nederland, bezighouden. “De woningmarkt is bijvoorbeeld een belangrijk onderwerp, dat is hier op Texel niet anders.”

Na de laatste boot

Natuurlijk krijgt Pol op Texel ook met vraagstukken specifiek voor Texel te maken. “We zitten natuurlijk op een eiland, dat brengt andere uitdagingen met zich mee. Dit gaat veelal over calamiteiten na de laatste boot, of wanneer de boot bijvoorbeeld door weersomstandigheden niet kan varen.” Pol merkte al snel dat Texel op dit gebied ontzettend goed georganiseerd is. Het gevoel van saamhorigheid op Texel is groot en is na de laatste boot nog groter. Elkaar helpen en samen dingen oplossen zit op het eiland echt in de mentaliteit van de mensen. “Het stelt gerust om te zien dat dat soort zaken hier al zo goed geregeld zijn.”

Toerisme

Een ander onderwerp dat de Texelaren al lange tijd bezighoudt is toerisme. Enerzijds heel belangrijk voor het eiland, anderzijds iets dat soms wel zijn weerslag heeft op de bewoners. “Het toeristisch seizoen wordt steeds langer, daardoor wordt het lastiger om de balans goed te houden tussen een fijne leefomgeving voor de bewoners en een aantrekkelijk aanbod voor toeristen. Daar is geen kant en klare oplossing voor. Maar het houdt het eiland, en mij dus ook, wel bezig,” aldus Pol.

Groter is niet altijd beter

“Ik denk dat mijn verhaal heel duidelijk laat zien dat je iets moet doen waar jij je goed bij voelt. Ik heb al heel lang een bepaalde binding met Texel en dat maakt dat ik mijn werk hier goed kan doen, dat ik het leuk vindt en dat het mij makkelijker afgaat dan wanneer ik ergens zou werken waar ik geen binding voel.” Voor Pol was het geen vanzelfsprekendheid dat hij na zijn wethouderschap bij de gemeente Almere ook burgemeester wilde worden van een grote gemeente. “Groter is niet altijd beter, dat geldt voor de politiek maar zeker ook voor het bedrijfsleven. Je kunt beter ergens werken waar je je prettig voelt en waar je binding mee hebt. Dan kun je je werk goed doen, gaat het je gemakkelijker af en zul je je thuis voelen.” Want thuis voelt Pol zich zeker op Texel, en uiteindelijk is dat het belangrijkste voor de kersverse burgemeester.