Ruud Winkel (links) met de eerste editie van Lifestyle Almere. Op de cover staat Remy Bonjasky die door fotograaf Fred Rotgans (rechts) in het zwembad van Thermen La Mer op de foto werd gezet.
Ruud Winkel (links) met de eerste editie van Lifestyle Almere. Op de cover staat Remy Bonjasky die door fotograaf Fred Rotgans (rechts) in het zwembad van Thermen La Mer op de foto werd gezet. (Foto: Studio Fred Rotgans)

Hoe is het nu met: Ruud Winkel

Hoe is het nu met

Mooie, oprechte verhalen die laten zien wat onze stad te bieden heeft. Met dat idee riep ondernemer Ruud Winkel dertien jaar geleden het magazine Lifestyle Almere in het leven. De Almeerse stadsglossy is sindsdien een geliefd blad op leestafels overal in de stad. Na de zomereditie van 2022 is Lifestyle Almere echter niet meer uitgebracht. Wij vroegen ons dan ook af: hoe is het nu met Ruud Winkel?

“Ik ben dit jaar alweer 25 jaar gelukkig getrouwd, ben als gitarist lekker muziek aan het maken, verbouw graag custom motoren en geniet van de wedstrijden van Almere City FC. Kortom, met mij gaat het goed”, glimlacht Ruud. Hij heeft zich het afgelopen jaar vooral gericht op zijn marketingbureau Puur!fct. “Wij focussen op strategie, branding en creatie. Lifestyle Almere is een mooi voorbeeld van wat wij doen: een merk bedenken, ontwikkelen en in de markt zetten.” Puur!fct heeft dit jaar ook Parkhuys Almere omarmd. Het centrum voor mensen en naasten die geconfronteerd worden met kanker krijgt acht uur gratis marketing per week. “We hebben de corporate identity aangepakt en samen met Mediamere de website opnieuw neergezet. Dat resulteert nu al in een betere zichtbaarheid en meer aanloop. We gaan komende maanden ook met een aantal ondernemers kijken of we het Parkhuys Gala nieuw leven kunnen inblazen.”

Teleurstelling

Ruud nam dit jaar bewust even afstand van Lifestyle Almere. “We zijn niet gestopt, we zijn ons aan het heroriënteren”, benadrukt hij. “Na twee zware coronajaren besloten we eind 2022 de productie van de decembereditie stil te leggen. Een flinke teleurstelling. Het was altijd maar vanzelfsprekend dat het blad wel uit zou komen, maar het risico lag jarenlang volledig bij mij. Was er budget tekort, dan schoten de aandeelhouders of ikzelf wel bij. Dat kan zo niet langer. Als we met zijn allen Almere een blad als dit gunnen, moeten we het ook met zijn allen mogelijk maken.” Daarbij doelt hij op commitment vanuit de vier o’s: overheid, ondernemers, organisaties en onderwijs. ‘Supergave stad’Ruud verhuisde zelf 28 jaar geleden naar Almere en werd tegen zijn verwachting in verliefd op de stad. “Mijn vrouw werkte in Amsterdam en ik had mijn marketingbureau destijds in Zwolle, daarom leek Almere ons een handige centrale plek om te gaan wonen. Ik had nooit gedacht dat ik hier zou willen blijven, maar kwam tot de ontdekking dat het een supergave stad is. Iedereen is hier in zekere zin ‘nieuw’ en we zijn samen aan het bouwen. Toch moest ik mij in Zwolle elke keer verdedigen als het om Almere ging.”

43 edities

Toen hij in 2009 met een aantal ondernemers bij het toenmalige FC Omniworld zat te brainstormen, ontstond het idee voor een Almeers magazine. “Als mensen de verhalen van de stad niet kennen, waarom gaan wij die dan niet vertellen? Dat idee heb ik uitgewerkt met Remco Heerkens, destijds commercieel manager van Omniwolrd, en Maarten de Vries, accountmanager bij een van de clubsponsors.” Het marketingbureau van Ruud ging het magazine vormgeven en produceren. “We dachten dat we na zo’n acht edities alle verhalen wel verteld zouden hebben, maar we hebben inmiddels 43 prachtige edities liggen.” Hij heeft ze allemaal uitgestald op zijn huidige kantoor aan de Randstad 22. “Alleen de wintereditie 2011/2012 met Angela Esajas op de cover mis ik. Als iemand die nog heeft, zou ik daar een moord voor doen.”

Trots

Lifestyle Almere vertelt de verhalen van de stad binnen de thema’s wonen, werken, recreëren en studeren. “Positief kritische verhalen waarmee we de trots van de inwoners op hun stad willen overbrengen”, vertelt Ruud. “We hebben ook een heel betrokken, volledig Almeerse redactie.” Het magazine verscheen steeds in een oplage van 10.000 stuks, telde tenminste 100 pagina’s en was onder meer te vinden op 450 leeslocaties verspreid door de stad. “In opdracht van Almere City Marketing kwamen daar een paar keer nog 250 leeslocaties in het Gooi bij. Het doel was vooral zoveel mogelijk mensen te bereiken.” 

Op het nachtkastje van de burgemeester

De eerste editie verscheen in 2010 met Remy Bonjasky op de cover.  “Die hadden we in het zwembad van Thermen la Mer gegooid voor de foto, vraag maar aan Fred Rotgans”, lacht Ruud. Vele prominente Almeerders volgden, die maar wat graag op de cover wilden. “Voordat onze nieuwe burgemeester Hein van der Loo naar Almere kwam, hebben we hem  een aantal edities toegestuurd zodat hij zich kon inlezen. ‘Je ligt op mijn nachtkastje’, grapte hij toen ik hem voor het eerst sprak. Hij noemde het een mooi visitekaartje voor de stad.”

Internationale editie

In 2017 verscheen een eerste Engelstalige editie, om ook de internationale bedrijven en expats in de stad te bedienen. “We hebben in totaal drie internationale edities uitgebracht, naast de reguliere edities die gemiddeld vier keer per jaar uitkwamen. Het verschil met de internationale editie was dat we vooraf wisten dat we die kostendekkend konden maken. Dat is ook de weg waarop we verder willen gaan”, zegt Ruud. “We zijn hierover in gesprek met de gemeente en een aantal andere partijen. Het streven is om in maart 2024 weer een internationale editie uit te brengen. Wat de reguliere editie betreft gaan we steeds kijken op welk moment er behoefte is aan een Lifestyle Almere. Niet meer per se vier keer per jaar. We gaan in elk geval niet beknibbelen op kwaliteit en uitstraling. En mooie Almeerse verhalen zijn er nog genoeg!’