Eigenaar Michael Castricum (links) met Sales Manager Jeffrey van Kleef en in het midden hondje Teddy. (Foto: Fred Rotgans)
Eigenaar Michael Castricum (links) met Sales Manager Jeffrey van Kleef en in het midden hondje Teddy. (Foto: Fred Rotgans)

Ledlicht Discounter

Eigen Zaken

Elke editie vraagt Almere Zaken een Almeerse ondernemer naar zijn of haar persoonlijke drijfveren. Deze keer gingen we in gesprek met Michael Castricum, eigenaar van Ledlicht Discounter, een bedrijf dat vanuit Almere lampen aan de hele wereld verkoopt. Toen Michael Castricum bijna vijf jaar geleden bij wijze van grap met zijn vriend een webwinkel begon met ledlampen, had hij niet kunnen vermoeden dat zijn Almeerse onderneming binnen no time zo succesvol zou worden.

De ondernemer is net terug van een zakenreis uit Etheopië als hij vertelt: “Onvoorstelbaar wat er de afgelopen jaren allemaal is gebeurd. Ik werkte een paar jaar geleden nog in loondienst bij Rituals in een logistieke functie en zat met mijn jeugdvriend Anthony wat te dollen over een webwinkel starten. Leuk, kunnen we een paar honderd euro per maand bijverdienen, dachten we. Dus we kochten wat lampen in, maakten een webshop en verstuurden vanuit huis wat pakketjes.”

Verduurzamen
Al snel liepen de orders op, en was uitbreiding noodzakelijk. “Wat zeker meespeelde, is dat het vijf jaar geleden ineens een ‘hot item’ werd om te verduurzamen. Led verlichting was relatief nieuw en wij waren toen nog een van de weinige aanbieders. Als iemand led lampen zocht, kwamen ze automatisch bij ons uit.”

Alles wat we verdienen, wordt direct weer geïnvesteerdReuzensprong
Het moment brak aan dat Castricum een grotere locatie nodig had, om zijn voorraad goed op peil te kunnen houden. “Het bedrijf maakte toen echt een reuzensprong. Ik zegde mijn baan op, en ging -meer dan- fulltime aan de slag voor mijn eigen zaak. De eerste maand draaide ik al 30.000 euro omzet en nam ik BBL leerlingen van het ROC in dienst om me te helpen met alle aanvragen. En nog steeds groeien we elke maand. Inmiddels hebben we 50 Fte’s in dienst. “Wie denkt dat Castricum het inmiddels wat rustiger aan doet omdat hij zijn doel heeft bereikt, heeft het echter mis.

“Welnee, alles wat we verdienen, wordt ook direct weer geïnvesteerd. We zijn inmiddels al in ons vierde pand bezig, omdat we steeds verder moeten uitbreiden. Het warehouse waar we nu zitten heeft maar liefst 2,5 duizend m2, alleen al om de voorraad op de slaan. Maar zelfs dat wordt nu al te klein. Ik verwacht dat we op korte termijn weer naar een grotere locatie gaan zoeken. Bovendien ben ik niet snel tevreden. Ik wil niet alleen qua omzet groeien, ook kwalitatief maken we nog steeds stappen. Ik ben gewoon nooit echt tevreden. Dat betekent dat ik soms roofbouw op mezelf pleeg, maar tegelijk is het ook het recept voor ons succes.”

Energietransitie
De groei van Ledlicht Discounter lijkt inderdaad nog lang niet klaar, zeker omdat het verduurzamen een actueel onderwerp blijft. “We profiteren van de energietransitie die momenteel speelt. Bedrijven moeten verduurzamen, en ledlicht kan daar enorm bij helpen. Niet alleen landelijk, maar ook Europees en zelfs wereldwijd willen bedrijven gebruik maken van ons aanbod.”

Castricum vervolgt: “We werken nu al samen met bijvoorbeeld het GVB, Mac Donalds, Het Rode kruis, MS Mode, en verschillende bouwbedrijven. Ook was ik onlangs in Ethiopië, waar een Nederlandse ondernemer rozen kweekt. Elke dag vliegt er een Boeing vol met rozen vanuit Ethiopië naar Nederland. Hij heeft daar een kas van 900.000 m2 oppervlakte, zo groot datje er met een Toyota doorheen moet rijden. Wij gaan we die kweekkas stapsgewijs helemaal van led licht voorzien. Een enorme opdracht, waar de ondernemer ook flink mee gaat besparen.”

Groei
Het is één van de vele voorbeelden van het succes van de 34-jarige Almeerder. Succes, dat volgens hem een combinatie is van lef, hard werken en op het juiste moment stappen maken. “Ik verwacht dat we binnen 8 jaar nog 10 tot 20 keer zo groot zullen zijn. Op de vraag of de ondernemer dan wel in Almere wil blijven, is hij vastbesloten: “Absoluut. Ik ben een geboren en getogen Almeerder en ik wil zeker in deze stad blijven met mijn bedrijf.”

Ledlicht Discounter
Koningsbeltweg 51
1329 AE Almere

W: www.ledlichtdiscounter.nl
M: info@ledlichtdounter.nl
T: 036 525 14 44

Het immense magazijn van Ledlicht Discounters. (Foto: Fred Rotgans)
Michael Castricum van Ledlicht Discounter. (Foto: aangeleverd)