Maaike Veeningen. (Foto: aangeleverd).
Maaike Veeningen. (Foto: aangeleverd).

Toekomstbestendige logistiek: ook dat kan in Almere

Column

Ik moest bij het thema van dit nummer aan de lijfspreuk van onze stad denken, ‘Het kan in Almere’. Voor ons als gemeente is het belangrijk dat we de logistiek- en transportsector toekomstbestendig houden. Een logistiek- en transportsector die meebeweegt met de leefbaarheid van de stad? Ook dát kan in Almere. 

Gezonde groei, met oog voor onze omgeving

Logistiek is booming; dat is natuurlijk niet nieuw. Sinds de Coronacrisis en de oorlog in Oekraïne zijn steeds meer bedrijven voorraden gaan aanleggen om minder afhankelijk te zijn van leveranciers op afstand. Soms lijkt wel dat hoe complexer onze wereld wordt, hoe meer we ons in onze eigen bubbel terugtrekken. Maar dan wel met de luxe en wetenschap dat alles wat nodig is om onze maatschappij draaiende te houden, naar ons toe gebracht wordt. Daarin speelt logistiek een essentiële rol. 

Toch zijn er ook grenzen aan de groei van logistiek in de stad. Als gemeente zetten we de leefbaarheid van onze stad voorop. Om die reden focussen we voor logistieke bedrijvigheid vooral op Stichtse Kant. Dat betekent dat we onder andere hoge duurzaamheidseisen stellen aan de logistiek- en transportsector. Op Stichtsekant worden nu bijvoorbeeld panden met dat uitgangspunt gebouwd. We letten erop dat ook de buitenkant van logistieke bedrijven past in onze mooie groene stad en streven samen met bedrijven naar steeds meer elektrisch vervoer en minder luchtvervuiling.

Emissievrije stadslogistiek

Bij logistiek denk je misschien niet direct aan pakketbezorgers en online foodretailers. Maar zij vormen een belangrijk onderdeel van de levendige logistiek- en transportsector in Almere. De stadslogistiek groeit en ontwikkelt zich razendsnel in Almere, mede door de grote bevolkingsconcentraties in en rond Almere. Daarnaast is stadslogistiek al hard bezig te bouwen aan onze gezamenlijke toekomst: veel van de bedrijven hebben al emissievrij transport. Voor pakketbezorgers is dit bijvoorbeeld al bijna standaard. Maar ook grotere elektrische trucks beginnen we nu steeds vaker te zien in de sector.. Gezonde groei die onze stad verder helpt.

Pionieren voor een gezonde toekomst

Onze Flevolandse pioniersgeest is terug te zien in de hoge automatiserings- en robotiseringsgraad in de Almeerse logistieke sector. Hierdoor wordt de werkgelegenheid in de logistiek duurzamer. We zoeken naar een evenwicht in de soort werkgelegenheid die in Almere te vinden is. Minder aantrekkelijke werkzaamheden worden vervangen. We zien daardoor dat er steeds meer hoger geschoold personeel nodig is. Dat sluit goed aan bij onze ambitie als gemeente om te werken aan meer hoger en universitair onderwijs in de stad. Studenten kunnen zo in de toekomst in hun eigen stad een baan vinden en bijdragen aan de stad van de toekomst.

Nog even terug naar onze slogan: in Almere kan alles. Dat is zeker waar. Maar voor mij is de leefbaarheid voor Almeerders daarin leidend.

Maaike Veeningen
Wethouder Economische Ontwikkeling