Plattegrond bedrijventerrein Stichtsekant (Foto: gemeente Almere)
Plattegrond bedrijventerrein Stichtsekant (Foto: gemeente Almere)

Het logistieke centrum van Almere is volop in ontwikkeling

Algemeen

Binnen Almere ligt de focus voor logistieke bedrijvigheid op bedrijventerrein Stichtsekant. Ver genoeg van de bebouwde kom om de leefbaarheid van de stad te waarborgen. Maar ook, langs de A27, gunstig gelegen voor bedrijven die de Metropool Regio Amsterdam willen bedienen. Het gebied is volop in ontwikkeling. Met een focus op verduurzaming is de ontwikkeling van bedrijventerrein Stichtsekant opgedeeld in vier fasen.

Fase één en twee

Pakketbezorgers en online foodretailers zijn misschien niet top of mind wanneer het gaat om de logistieke sector. Toch zijn deze sectoren van groot belang voor de Almeerse logistieke sector. In 2019 verwelkomde de stad PostNL al op Stichtsekant, begin 2021 opende Hydronic Flow Control haar nieuwe kantoor, productie- en logistieke centrum op het Almeerse bedrijventerrein en in mei 2022 opende het nieuwe distributiecentrum van Lidl hier ook haar deuren.

Om de krachten te bundelen en Stichtsekant echt het logistieke centrum van Almere te maken wat de gemeente voor ogen heeft is ook Cascade Europe, leverancier van voorzet apparatuur voor heftrucks, afgelopen zomer van bedrijventerrein De Vaart naar Stichtsekant verhuisd. Ook Reymerink uit ’s-Gravenland, bouwbedrijf Kroonboer, De Klok Dranken uit Deventer zijn bezig met vestiging in deze fase van Stichtsekant.

Momenteel zijn bijna alle beschikbare kavels in fase één en twee gereserveerd. Ook Panattoni zal op zeer korte termijn starten met de bouw van een nieuw distrubutiecentrum dat voldoet aan strenge duurzaamheidseisen behorende bij de BREEAM Very Good standard. Afgelopen september is Hunkemöller ook gestart met de bouw van een nieuwe distributiecentrum voor de verhuizing vanuit Hilversum naar Almere. Hunkemöller opent de nieuwe locatie eind 2023.

Fase drie en vier

Internetverkoop is in de Metropool Regio Amsterdam, met ruim 2,5 miljoen consumenten, een belangrijke factor, en daarom een aantrekkelijke regio voor de vestiging van e-fulfilment bedrijven. In fase 3 en 4 van Stichtsekant is plek voor verschillende e-fullfilment bedrijven. Daarnaast vestigen zich ook andere distributiebedrijven in deze fasen.

Uitleg kaart Stichtsekant:

Een kaart van Stichtsekant, opgedeeld in 4 fases. Fase 1A en 1B liggen naast elkaar, tegen de Waterlandseweg aan. Fase 2A, 2B en 2C liggen naast elkaar onder fase 1. Fase 3A, 3B en 3C liggen naast elkaar onder fase 2. Fase 4 ligt links van fase 2 en 3. De cijfers 1 tot en met 28 geven individuele kavelnummers aan. Deze liggen verspreid over alle fases.

Bedrijventerrein Stichtsekant (Foto: gemeente Almere)
Afbeelding