Ingang duurzaam distributiecentrum Lidl (Foto: aangeleverd)
Ingang duurzaam distributiecentrum Lidl (Foto: aangeleverd)

Almere verwelkomt duurzaam distributiecentrum Lidl

Algemeen

Supermarktketen Lidl heeft onlangs haar nieuwste, duurzame distributiecentrum van maar liefst 54000m2 gebouw oppervlakte op bedrijventerrein Stichtse kant geopend. Naast de grootte van het distributiecentrum, maakt ook het duurzame karakter van het pand dit distributiecentrum bijzonder. Zo liggen er bijna 7000 zonnepanelen op het dak, wordt er geen aardgas verbruikt, is alle verlichting 100% LED en krijgt het pand het BREAAM 5 sterren outstanding certificaat.

Vanuit dit centrum worden zo’n 70 filialen in de regio Noord-Holland, Flevoland en een deel van Utrecht bevoorraad en biedt het distributiecentrum daarnaast een werkgelegenheid aan ruim 300 mensen.

Tijd voor verandering

Het Almeerse distributiecentrum dient als vervanging van het distributiecentrum in Zwaag. Dit centrum werd simpelweg te klein voor de supermarktketen. “Aan het eind van de dag waren we blij als we alle pallets binnen een plekje gegeven hadden.” Aldus Jan Bart Timmer, voormalig regio manager van het distributiecentrum in Zwaag.

Strategisch en toekomstbestendig

Timmer draagt het stokje over aan Stephanie Bot, zij zal in Almere de rol van regio manager op zich nemen. “In Almere hebben we de ruimte gevonden die we in Zwaag misten. Bovendien is Almere, en dan specifiek bedrijventerrein Stichtsekant, strategisch gezien een fantastische locatie. Centraal in het land en met uitvalswegen vlakbij is dit voor ons een geweldige locatie, aldus Bot. De supermarktketen heeft op de nieuwe locatie zelfs nog mogelijkheid tot uitbreiding. “In de toekomst kunnen we op deze locatie nog een flink stuk uitbreiden. Voorlopig zitten we hier dus wel goed.”

Een groot deel van de 300 banen in het distributiecentrum zijn lokaal ingevuld 

Geoliede machine

De komende periode zal regiomanager Bot zich gaan richten op het inwerken van de nieuwe medewerkers. “Ik wil eerst de focus leggen op het creëren van een geoliede machine. Ik wil alle medewerkers helpen hun plek te vinden zodat alles soepel verloopt op de werkvloer.” Een groot deel van de 300 banen in het distributiecentrum zijn lokaal ingevuld.

Onderscheidend op duurzaamheid

Bot is trots op ‘haar’ distributiecentrum. “Lidl heeft 6 distributiecentra, maar dit is de meest duurzame.” Het centrum heeft op dit moment zo’n 5000m2 zonnepanelen op het dak liggen, maar na de installatie van een nieuwe transformator streeft de supermarktketen ernaar het hele dak van het distributiecentrum vol te leggen met zonnepanelen. Daarmee is de organisatie voor 60% zelfvoorzienend. Daarnaast gaat het bedrijf zuinig met energie om. “Een restproduct van onze koelingen is warmte. Vroeger ging die warmte verloren, maar in dit nieuwe distributiecentrum gebruiken wij deze warmte om het pand te verwarmen. Daarmee besparen we veel energie.” Verder onderscheidt dit distributiecentrum zich op duurzaamheid door het gebruik van gerecycled beton en de inzet van twee elektrische vrachtwagens.

Bedrijven met een maatschappelijke meerwaarde krijgen echt voorrang in Almere

Voorrang voor maatschappelijke meerwaarde

Ook wethouder van ruimtelijke en economische ontwikkeling en onderwijs – arbeidsmarkt, Maaike Veeningen is trots op de komst van het distributiecentrum. “Ik vind het heel indrukwekkend hoe snel alles gegaan is. De bouw is in december 2020 gestart en dit grote gebouw is nu al klaar en in gebruik genomen.” De wethouder geeft aan dat het duurzame distributiecentrum van de Lidl een voorbeeld is voor andere ondernemers. “Bedrijven of initiatieven met een maatschappelijke meerwaarde krijgen echt voorrang in Almere. Daar is dit duurzame distributiecentrum een geweldig voorbeeld van. We zijn blij dat we dit duurzame initiatief in Almere mogen verwelkomen.”

Nieuwe elektrische vrachtwagen Lidl (Foto: aangeleverd)
Opening duurzaam distributiecentrum Lidl (Foto: aangeleverd)
Duurzaam distributiecentrum Lidl (Foto: aangeleverd)
Duurzaam distributiecentrum Lidl (Foto: aangeleverd)