Afbeelding
AlmereZaken

Bouw distributiecentrum LIDL: grootser en duurzamer dan ooit

Algemeen

Met een oppervlakte van maar liefst 16 hectare komt op het bedrijventerrein Stichtsekant een reusachtig distributiecentrum van de supermarktketen Lidl. Onlangs startte de bouw van het megacomplex. De eerste, symbolische, paal, werd geslagen door wethouder Maaike Veeningen. De verwachting is dat het centrum in 2022 operationeel zal zijn en tussen de 300 en 350 arbeidsplaatsen gaat genereren.

Supermarkt Lidl koos voor de locatie in Almere vanwege drie redenen, liet Harm van Oorschot (directeur Vastgoed en Bouw bij Lidl) weten. De eerste reden is de mogelijkheid van een groot perceel, als tweede de goede bereikbaarheid en als derde de combinatie met de centrale ligging in het land. Ook Maaike Veeningen (Wethouder Economische en Ruimtelijke Ontwikkeling) gaf aan verheugd te zijn met de komst van het distributiecentrum naar Almere. Het is de grootste verkoop van bedrijfsgrond in de stad en gaat bovendien zorgen voor circa 300 tot 350 arbeidsplaatsen.

 

Duurzaam
Het distributiecentrum is niet alleen opvallend vanwege zijn omvang, ook de duurzaamheid speelt een uitzonderlijke rol. Op het dak van het mega-distributiecentrum komen 7.000 zonnepanelen te liggen. Deze zonnepanelen zorgen voor een besparing van zo’n 1.040 ton CO2 uitstoot. Het feit dat het centrum geen gebruik gaat maken van aardgas zorgt nog eens voor een extra besparing van 223 ton CO2 uitstoot. Tevens wordt er na de bouw alleen nog maar gebruik gemaakt van groene-stroom en -energie. Ook al het regenwater wordt gebruikt voor de toiletten en de bewatering van de groenvoorzieningen. Het distributiecentrum van Lidl streeft daarmee naar het hoogste predicaat van de BREEAM eisen: 5 sterren ‘outstanding’. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is een duurzaamheidskenmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen met minimale impact voor het milieu.

 

Stichtsekant
Bedrijventerrein Stichtsekant is een van de grootste bedrijventerreinen van Nederland. Het bedrijventerrein maakt deel uit van de Logistieke hotspot Almere-Lelystad-Zeewolde die onlangs tot derde Logistieke hotspot van Nederland is verkozen. Naast het nieuw te bouwen distributiecentrum van Lidl, bevinden zich onder meer Volvo Truck Center Almere, Royal A-Ware International en Antalis Packaging. Momenteel bouwt ook Dimensio Verpakkingen een nieuw distributiecentrum op de Stichtsekant, deze komt op een kavel van 5,2 hectare.

Afbeelding