Afbeelding
AlmereZaken

Duurzaamste supermarkt van Nederland opent op 7 juli in Oosterwold

Redactie

Supermarktketen Lidl opent binnenkort de eerste CO2- en energieneutrale supermarkt van Nederland. De winkel in Oosterwold is hiermee de duurzaamste supermarkt van ons land. Op een terrein van 29.000 M2 komt het filiaal te staan dat voor het grootste gedeelte uit hout is gebouwd en straks ruim 1.400 M2 aan winkeloppervlakte heeft. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de bouw, zodat de supermarkt op 7 juli aanstaande open kan.

Met ‘Lidl Zero Almere Oosterwold’ zet Lidl een nieuwe standaard neer. De milieu-impact van de supermarkt is op een innovatieve manier geminimaliseerd dankzij duurzame en circulaire materialen. Ruim 90% van de installaties zijn demontabel en/of recyclebaar.

Poloshirts verwerkt in isolatie

Zo is er veel hout gebruikt in de constructie en zijn oude Lidl-poloshirts van filiaalmedewerkers verwerkt als isolatie in de gevel en binnenwanden. De milieu-impact van het gebouw is niet alleen geminimaliseerd, de overgebleven CO2-voetafdruk wordt ook gecompenseerd. Dit doet Lidl via het park om het gebouw heen, onder ander met Olifantsgras; wat tot wel vier keer meer CO2 opneemt dan bomen.

Regenwater vult vijvers aan

In totaal wordt er 14.323 m2 groen aangeplant ter bevordering van de biodiversiteit en CO2-compensatie. Regenwater wordt op het terrein opgevangen om de vijvers mee aan te vullen. Dit gaat over zo’n 1300 m3 aan regenwater. Ook is het filiaal niet aangesloten op het riool, en net zoals alle andere Lidl-filialen, niet aangesloten op het aardgasnetwerk.

Energieneutraal

Energie voor het filiaal wordt opgewekt via 1.566 zonnepanelen. Deze zijn verspreid over het park, op het dak en op de carports. Hierdoor realiseert de supermarkt ‘nul’ op de energiemeter. Klanten kunnen bij een van de laadpalen hun auto of elektrische fiets gratis opladen. Tevens is de bevoorrading van het filiaal 100% emissieloos. Dit wordt gerealiseerd via een elektrische vrachtwagen – die wordt opgeladen met groene energie – waarvan het koelsysteem ook volledig elektrisch is.