Ivar Dirkmaat. (Foto: Marco ter Beek)
Ivar Dirkmaat. (Foto: Marco ter Beek)

2023 – nieuw jaar, nieuwe hypotheekregels

Column

Elk laatste kwartaal van het jaar staat in het teken van de wijzigingen van de hypotheekregels voor het nieuwe jaar. Het Nibud geeft een advies aan het ministerie welke De kamerbrief ‘leennormen 2023’ geeft een beknopt beeld van achtergrond en de wijzigingen in 2023. Ik zal de belangrijkste wijzigingen hieronder weergeven.

De maximale hypothecaire lening daalt het sterkst voor de laagste en de hoogste inkomens. Lagere inkomens kunnen namelijk minder lenen voor een hypothecaire lening door de prijsstijgingen van andere uitgaven en de inflatie. Hogere inkomens hebben naar verhouding minder last van de inflatie dan de lagere inkomens. Ook voor hoge inkomens daalt de maximale hypothecaire lening. Dit komt door de beperking van de hypotheekrenteaftrek in de hoogste belastingschijf.

Ontvang je geen loonstijging? Dan daalt de maximale hypothecaire lening. Dit geldt bij zowel lage als hoge inkomens. Ontvangt iemand met een laag inkomen een loonstijging van 3,5%? Dan zorgt dit nog steeds voor een daling van de maximale hypothecaire lening. Bij midden of hoge inkomens zorgt een loonstijging van 3,5% voor een lichte stijging van de maximale hypothecaire lening.

Een voordeel is dat de kostengrens voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie in 2023 stijgt naar €405.000,-. In Almere zullen dus meer huizen kunnen dus worden gekocht binnen deze grens waardoor dit rentevoordeel kan opleveren. De gemiddelde verkoopprijs in Almere ligt rond de €429.000,- waardoor er nu reeds meer woningen binnen deze grens vallen.

Los van alle wijzigingen en normen is het enorm belangrijk of je de woonlast kan en wil dragen. Als de woning een paleis is maar door de hoge lasten je niet meer op vakantie kunt dan sluit een goedkopere woning wellicht beter aan.

Laat je niet gek maken door de media, zoek een woning die past bij wie jullie zijn en ga ervoor. Laat je niet leiden door verwachtingen en angsten. Een woning koop je voor de primaire woonbehoefte en niet als belegging om over 10 jaar een enorme overwaarde te realiseren. 

Woon je al prettig kijk naar eens naar de mogelijkheden om de woning te verduurzamen om op deze manier steeds minder afhankelijk te zijn van de energiebedrijven en overheden.

Kom eens langs voor een kop koffie en dan nemen wij vrijblijvend alles door. Interesse, bel ons op 030-6333000 en plan een afspraak.

Interesse? Bel ons op 030-6333000 en plan een afspraak.

Ivar Dirkmaat
Franchisenemer SNS Almere

Naast franchisenemer van de SNS in Almere is Ivar Dirkmaat tevens gecertificeerd Financieel Planner (FFP/CFP), Erkend Hypothecair planner (NVHP & SEH) en Echtscheidingsspecialist (RFEA).

Ivar.Dirkmaat@sns.nl 

T: 036-3030065

Of kom langs op: 

De Diagonaal 195 – Almere Stad
Noordeinde 190- Almere Buiten
Kruisstraat 70 – Almere Haven