Remco Breet. (Foto: Marco ter Beek)
Remco Breet. (Foto: Marco ter Beek)

(Net)werkend talent

Column

De baankansen vliegen onze studenten om de oren. Nog voordat ze hun scripties hebben ingeleverd, kunnen ze kiezen uit minstens 5 verschillende banen. Met auto’s en telefoons van de zaak, een mooi salaris, aftermovies van wilde bedrijfsfeestjes, te gekke doorgroeimogelijkheden en toegang tot hippe lunchclubs worden ze overgehaald te solliciteren. Het lijkt er bijna op dat je er met de gewone vrijdagmiddagborrel niet meer komt en we allemaal massaal lekker sportief met het team moeten paddelen en bootcampen. Niets mis mee natuurlijk, maar hoe val je tussen al die vacatures nog op?

Om met de juiste kandidaten in gesprek te komen, is het belangrijk om een sterke vacature tekst te schrijven. Een groot deel van de sollicitanten reageert nog steeds via verschillende vacatureplatforms op interessante banen. Wij merken dat het aantal reacties op onze vacatures, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, stabiel blijft. Nieuwsgierig hoe wij dit doen? Lees dan zeker even het artikel over vacatureteksten met tips van onze accountmanager.

Daarnaast is het opbouwen van een goed netwerk essentieel voor het vinden van de juiste medewerker. Wij adviseren onze studenten altijd om een LinkedIn pagina aan te maken en hun netwerk uit te breiden. Hier hoeven ze echt niet te wachten totdat ze afgestudeerd zijn. Ook middelbare scholieren en eerstejaarsstudenten kunnen hier al mee beginnen. Met een goed netwerk is het makkelijker om leuke stages en toffe (bij)banen te vinden, gemotiveerd te raken en essentiële werkervaring op te doen. We helpen JINC, het Windesheim en het MBO college dan ook graag verder met het begeleiden van middelbare scholieren (Baas van Morgen en Carrière Coach) en studenten op het gebied van solliciteren en netwerken.

Netwerk zelf ook eens met een scholier of student. Misschien lossen ze op korte termijn nog niet alle personeelsuitdagingen op, maar jong talent is wel de toekomst! Het is belangrijk om ze al vroeg te enthousiasmeren voor jouw branche en indirect te motiveren voor deze richting te kiezen. Zeker voor branches waar de krapte al jaren groot is als de zorg, het onderwijs, techniek en IT is dit van belang. Bovendien moet je niet onderschatten wat jonge talenten nu al wel direct voor jou kunnen betekenen. Tijdelijke, kleine of eenvoudige opdrachten kunnen gemakkelijk uitgevoerd worden door een student. Maar ook op de lange termijn kan een jong talent ondersteunen bij allerlei taken.

Gelukkig zien we steeds vaker dat studenten niet zomaar overgehaald worden om te solliciteren, omdat ze bijvoorbeeld in een auto van de zaak mogen rijden. Doorgroeimogelijkheden, waardering, nuttig werk, een leuk team en werkgeluk zijn bij ons op kantoor de meest genoemde wensen en verwachtingen van een nieuwe (bij)baan. De meeste jonge talenten kiezen liever voor een toffe baan die minder betaalt, dan een goedbetaalde baan zonder uitdaging. Werkgeluk en de kans om meer te leren zorgen er ook voor dat medewerkers langer loyaal blijven aan hun werkgever. Op een krappe arbeidsmarkt is dit goud waard.

Remco Breet
Recruit a Student Almere