Maaike Veeningen (Foto: aangeleverd)
Maaike Veeningen (Foto: aangeleverd)

Visie van de wethouder: vooruit kijken naar 2023

Column

Het eind van het jaar komt in zicht en dan is het altijd zo’n mooi moment om terug te blikken op het jaar, maar ook om alvast vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. 2022 was een bijzonder jaar, waarbij we bij de start van het jaar nog gedeeltelijk te maken hadden met Corona en de maatregelen die daar bij hoorden, wat voor iedereen echt een lastige periode was. Maar gelukkig waren er dit jaar ook nog hele mooie mijlpalen en evenementen.

De Floriade Expo 2022 om te beginnen. Tijdens de Floriade hebben we ingezet op ontwikkelingen rond thema’s als Circulair bouwen, Voedsel en Tech. Dit heeft geleid tot het opzetten van een Green Innovation Hub en Circulair bouwen. Bedrijven en netwerken vanuit Almere en daarbuiten zijn door deze versnelling geactiveerd om mee te bouwen aan deze speerpunten voor de stad. Deze ontwikkelingen zullen verder worden uitgewerkt in de economische programmering voor de komende jaren.

Een ander mooi evenement was de Dag van de Ondernemer op 18 november jongstleden, waarbij we voor het eerst de prijs Onderneming van het jaar 2023 hebben uitgereikt in drie categorieën. De trotse winnaars zijn Strand22 in de categorie Starter, Qua-Vac in de categorie Klein bedrijf en 999 Games in de categorie Midden-groot bedrijf.

Onze ondernemers zijn belangrijk voor onze stad. We zetten al een tijd in op meer bedrijvigheid en dus werkgelegenheid in Almere en dit blijven we de komende jaren ook doen. Meer Almeerders de kans bieden in Almere te werken door samen met ondernemers in te zetten op die werkgelegenheid die beste past in profiel van Almere. Denk dan aan startups, ICT-tech, energietransitie, circulaire economie en digitalisering, MKB-maakindustrie en toerisme & recreatie om kansen voor innovatie en banengroei te vergroten.

Ambitieuze doelen zijn niet makkelijk en op korte termijn te bereiken. Het vergt heldere keuzes en jarenlange inspanningen. En daar hebben we onze ondernemers ook hard bij nodig. Zij weten als geen ander hoe het is om in onze mooie stad te ondernemen. De economie van Almere is een opgave voor de hele stad, niet alleen van de gemeente.

Voor nu wil ik iedereen hele mooie feestdagen wensen en een heel mooi 2023 wensen!

Maaike Veeningen

Wethouder Economische Ontwikkeling