Henk-Jan Roersma. (Foto: Marco ter Beek)
Henk-Jan Roersma. (Foto: Marco ter Beek)

Don’t mess with the family!

Column

Fiscale regelingen en faciliteiten kunnen flink invloed hebben op ons gedrag. Neem nou die 0% overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt. Die vrijstelling drijft de prijzen van de woningen op. “Oh, u hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen? Dan wordt de koopprijs natuurlijk een stuk hoger!” Inleveren dat extraatje bij de verkoper; dank u wel overheid! Niet vreemd dat er bij deze fiscale maatregel nu vraagtekens worden geplaatst.

Een ander voorbeeld van fiscale regelingen die gedrag beïnvloeden, zijn de fiscaalvriendelijke bedrijfsopvolgingsregelingen (BOR). Ik las zopas dat het CBS meldde dat van alle bedrijven in Nederland 70% familiebedrijf is, goed voor 2,5 miljoen banen en een toegevoegde waarde levert van 103 miljard euro! Wow, all-in the family, zal ik maar zeggen. De motor van onze economie!

Voor ondernemingen die van ouders naar kinderen overgaan, gelden riante fiscale vrijstellingen en doorschuifregelingen. En daarover gaan nu geluiden op dat onze overheid hier een einde aan wil maken danwel ze fors wil inperken. De woorden “riant” en “fiscale vrijstelling” triggeren misschien de gedachte dat het terecht is dat die rijke ondernemersfamilies hun fiscale voordeeltjes moeten inleveren. “Die hebben genoeg”. 

Tsja, maar dat “genoeg” zit vooral vast in de onderneming zelf. Dat is die motor die bijdraagt aan de genoemde CBS-cijfers. De ondernemersfamilie is daar trots op, onderhoudt die motor tiptop, voorziet ‘m van de nieuwste snufjes. Die wordt niet zomaar aan de meestbiedende verpatst! Geen verkoop voor een prijs afhankelijk van het budget van de volgende generatie om het vermogen van de ouders te spekken. Nee, die familiemotor wordt doorgegeven aan de volgende generatie in de familie. Goed gedrag dus! De continuïteit van de onderneming staat voorop.

Als je het zo bekijkt, dan past het niet om nu bij zo’n overgang van de ene naar de volgende generatie belasting over de waarde van de onderneming te gaan heffen. Dat is een wiel uit die motor trekken. En om dan te verwachten dat die motor op dezelfde manier kan doorrijden en die mooie CBS-cijfers kan blijven waarmaken….. 

Ik hoop dat de overheid niet “messed with the Family” en de motor mét dit wiel laat draaien. Maar je weet het niet, dus de boodschap voor het familiebedrijf: nu checken voordat de BOM, eh, BOR valt!


Henk-Jan Roersma
RBCountus Businessteam Directeur MKB Flevoland

Meer informatie is te vinden op de website van Countus Flevoland.