Skoda Enyaq
Skoda Enyaq

Skoda Enyaq Zakenauto van het Jaar 2023

Auto Zaken

Bij zijn lancering noemden we de Skoda Enyaq met een knipoog ‘de betere Volkswagen’. Technisch is hij namelijk een broer van de elektrische ID-modellen bij het grote moederconcern. De Tsjechen ontwikkelden een indrukkende auto die in menig opzicht gewoon beter en aantrekkelijker is. Sterker nog: vorig jaar werd hij benoemd tot meest veelbelovende nieuwkomer en nu is de Enyaq uitgeroepen als Zakenauto van het Jaar 2023. Die dubbelslag gebeurde ooit één keer eerder… met de Tesla Model 3.

De autowereld is flink in beweging. Traditionele succesnummers krijgen er steeds meer concurrenten bij. Soms uit onverwachte hoek, maar bij de Enyaq kon je vanaf het begin op je vingers natellen dat het een ‘klapper’ zou worden. Natuurlijk was het merk met de Octavia en Superb al serieus bezig richting de meer veeleisende autorijders, maar bij de transitie naar ‘elektromobiliteit’ scoren ze pas echt een voltreffer. Vorig jaar kwam hij flitsend uit de startblokken als bestseller in de elektrische markt.

Onderhuids gebruiken de Tsjechen de ‘bouwblokken’ die Volkswagen Groep ontwikkelde voor onder andere zijn eigen elektrische modellen. Lees: geavanceerde aandrijving, beproefde accutechniek en hoogwaardige veiligheids- en comfortsystemen. De Enyaq legt die puzzelstukjes zelfs zo goed dat hij een instant hit is. Terecht.

Groter, completer, betaalbaarder. De Enyaq klopt op alle fronten
De elektrische businessclass Skoda heeft een karakteristiek uiterlijk met ingetogen stijl. Misschien een tikje behoudend, maar hij is tevens het rijdende bewijs dat niet iedereen zit ter wachten op een stroomlijn-wonder. Ook met zijn interieur scoort hij flink punten. De Enyaq is qua afwerking geen Audi, maar zeker keurig en hoogwaardig gebouwd. Plus de van Skoda bekende slimme gebruiksdetails.

Door zo’n beetje rondom bekledingsstof te gebruiken - ook in de dashboardafwerking – ontstaat een ‘warm’ aandoend interieur. Met als grote troefkaart zijn opmerkelijk grote interieurruimte. Zeker ook achterin. Skoda heeft een serieus te nemen middenklasser ontworpen!

Bediening

De Tsjechen trekken een serieus blik vol hightech systemen open uit de zogenoemde MEB-bouwmodules. Die zie je onder andere ook boij Audi en Cupra, maar hier passen ze dat alles op hun geheel eigen manier toe. Prettiger. Dat geldt zeker voor de elektronische systemen en het infotainment. 

De bediening wijst zichzelf en is ietsjes minder ‘generatie y’ dan bij veel andere auto’s in dit segment. Natuurlijk krijg je wél een fors infotainment beeldscherm, plus een digitaal dashboard dat door het stuur heen uitstekend zichtbaar is. In de luxere versies zit bovendien een augmented reality voorruitprojectie die alle belangrijke info precies in je zichtlijn weergeeft. 

De hele bediening biedt een mooie balans tussen vertrouwde toetsen, knoppen en het eigentijdse digitale gebeuren. Gek genoeg een bijna uniek verkoopargument tegenwoordig. Het werkt gewoon prettig. Helaas is de door Volkswagen-groep ontwikkelde stembediening van diverse functies nog steeds geen feestje. Geen zorg, want deze auto is wel heel letterlijk een rijdende computer en dat soort zaken wordt in stapjes draadloos ge-updated. 

Vlot en statig

De Enyaq iV80 rijdt als achterwielaandrijver vlot, voorspelbaar en strak, maar je zou iets meer ‘flitsfactor’ en dynamiek kunnen wensen. Skoda legt het accent op rij- en reiscomfort. Dat zie je onder andere terug in de afstemming van het onderstel. Overigens zouden we precies daarom ook aanraden geen al te sportieve grote wielen te kiezen, want dan komen oneffenheden in de weg toch harder door. 

Hoe dan ook: dat alles wordt letterlijk ondersteund door het zitcomfort en de geavanceerde rijhulptechniek voor bijvoorbeeld noodstop, koerscorrectie, het automatisch afstand houden en radar ondersteunde temporegeling. Van hoog niveau allemaal. Nog een pluspunt is de in vier standen instelbare ‘remmen op de motor’ functie. Met flippers achter je stuurwiel. Zo kies je meer of minder ‘recuperatie’ van de energie (door terugwinnen bij afremmen). 

In zijn hoogste stand hoef je bij gas loslaten bijna niet te remmen. Hij stuurt lekker direct, maar je voelt (zoals bij de meeste EV’s ) dat de auto vrij zwaar is. Geen echt probleem met zo’n gunstig ‘stabiliserend’ laag zwaartepunt. 

We konden trouwens ook al even rijden in de nieuwste topversie Enyaq Coupé RS iV. Noem het de overtreffende trap als exclusieve Gran Turismo uitvoering. Hij levert via twee elektrische motoren zo’n 300 pk en een machtige trekkracht. Voor- en achterwielen worden in dit geval alle vier aangedreven. Je rijdt dan zowat op gelijk niveau met auto’s van premium merken. 

De Enyaq doet traditionele grenzen vervagen en dat onderstreept zijn titel van Zakenauto van het Jaar 2023 nog maar eens.

Stevige 204 pk

Is zo’n topversie nodig? Leuk als het dudget zover reikt, maar in de iV80 heb je ook al een gespierde 204 pk en een stevige 310 Nm trekkracht op de achterwielen. Daarmee zoef je in goed acht tellen naar de honderd. Opvallend is dat er ook een aanhanger van een ton achter mag en in de genoemde dubbelgespierde versie zelfs meer. Skoda mikt – mag je zeggen - echt op dagelijks- en weekeindgebruik en niet alleen op de spreekwoordelijke imagogevoelige zakenauto rijder. 

Hij heeft als gezegd heel fatsoenlijke zitmeubels en biedt een ontspannen zithouding. Ook achterin zijn de zitruimte en het bijbehorende comfort ondanks de wat hogere vloer heel behoorlijk. Die vloer? De accu ligt daar onder en neemt wat ruimte in. De Enyaq is met 465 centimeter lengte een kloeke middenklasser en dat zie je gelukkig ook terug in de bagageruimte. Achterin past dik een halve kubieke meter aan koffers en andere lading. 

Een zakelijke auto die het ook goed doet in privé-tijd
Maatwerk

Met de gestage uitbreiding van het aantal uitvoeringen biedt de Enyaq steeds beter maatwerk. Afhankelijk van je eisen kun je kiezen uit verschillende accu formaten en prestatieniveaus. In onze gereden ‘grote range’ uitvoering zit een enorme 82 kWh batterij met een theoretische range van 537 kilometer (WLTP-norm). In de praktijk 400 tot 450 kilometer bij ‘gemengd’ gebruik: stad, binnenweg en ook wel wat snelwegkilometers. Hij is er vanaf ruim 50 mille. Mag het ook wel iets minder? Dan is er de iV 60 met 390 kilometer range (WLTP) en een prijs vanaf ruim 43 mille. Ook met die versie is weinig mis.

Wat je ook kiest, de accu raakt leeg. Laden aan een paal of wallbox werkt dan met 11 kW en aan de snellader tot 135 kW. Doorgaans kun je onderweg dus na ongeveer een half uur verder, maar qua ‘bijtank-tempo’ heeft de Skoda geen echt snel systeem. 

Interessant detail: de fabrieksgarantieperiode is weliswaar modaal, maar je koopt hem inclusief zeven jaar regulier onderhoud en APK’s. Dat geldt ook voor een volgende eigenaar trouwens, mocht je hem in die tijd inruilen of verkopen. Dat zijn in de praktijk drie grote beurten. Daarmee worden de gebruikskosten dus aangenaam verlaagd. Als bekend betaal je op zo’n EV tot 2025 geen wegenbelasting en qua ‘brandstofkosten’ is elektrisch rijden doorgaans een slag goedkoper. Afhankelijk van de ontwikkelingen op de energiemarkt natuurlijk.

Tekst: Rob van Ginneken
Foto’s: Skoda

Skoda Enyaq
Skoda Enyaq
Skoda Enyaq
Skoda Enyaq
Skoda Enyaq
Skoda Enyaq
Skoda Enyaq
Skoda Enyaq
Skoda Enyaq
Skoda Enyaq
Skoda Enyaq