Beroepenfeest 14e editie Almere On Stage
Beroepenfeest 14e editie Almere On Stage Jongeren Organisatie James

VMBO Leerlingen maken kennis met bedrijfsleven

Algemeen

Ruim 1000 Almeerse VMBO leerlingen bezochten op 23 maart het beroepenfeest en op 6 april werden ruim 250 zogenaamde Doe Dagen georganiseerd voor deze leerlingen bij bedrijven in Almere, Lelystad, Bilthoven en op Schiphol. Dat zijn in een notendop de cijfers van de 14e editie van Almere On Stage.

Het project Almere On Stage, georganiseerd door projectleiders Guany Wassenaar en Sacha de Ruiter, helpt Almeerse VMBO leerlingen bij het maken van een profielkeuze om daarmee voortijdig schoolverlaat tegen te gaan. Voor veel leerlingen is dit gelijk de eerste keer dat zij met het bedrijfsleven in aanraking komen. De leerlingen ontdekken wat voor beroepen er zijn, wat verschillende beroepen precies inhouden, en waar zij later misschien wel willen gaan werken.

Beroepenfeest

Na een voorbereidingstraject waarin de leerlingen zich verdiepten in de verschillende beroepen en op school les gekregen hebben in vaardigheden zoals netwerken, hebben op 23 maart beroepsbeoefenaars van 126 verschillende beroepen en alle deelnemende leerlingen zich tijdens het beroepenfeest verzameld in de Topsporthal in Almere Poort. Het doel van deze middag? Leerlingen en beroepsbeoefenaren matchen. Leerlingen kregen de kans vragen te stellen aan de beroepsbeoefenaars en konden zich hier aanmelden voor een meeloop dag bij een bedrijf naar keuze.

Beroepsbeoefenaar

Remco Breet van studentenuitzendbureau Recruit A Student was als beroepsbeoefenaar aanwezig op het beroepenfeest. Hij vertelt: “Wij hebben eigenlijk geen concrete verwachtingen hiervan. Als we de leerlingen iets kunnen bijbrengen over werkgeluk en het belang van werk doen dat je leuk vindt is het voor ons al geslaagd. We willen de leerlingen bijvoorbeeld graag iets leren over hoe je naar een gesprek gaat. Hoe je je dan kleed, dat je je AirPods uitdoet, dat soort dingen. Al onthouden ze maar één van die dingen dan hebben wij ons doel al bereikt.”

Doe dag

Naar aanleiding van het beroepenfeest zijn op 6 april voor de 14e editie van Almere On Stage bijna 250 werkbezoeken georganiseerd. Tijdens deze werkbezoeken lopen de leerlingen een dagdeel mij bij een bedrijf waar zij zich voor opgegeven hebben. Op deze manier krijgen de leerlingen inzicht in de werkzaamheden die bij een beroep horen, kunnen ze eens ervaren hoe het bij zo’n bedrijf is, en kunne ze gericht vragen stellen over het beroep, aan de werknemers van het bedrijf.

Samenwerking

Eén van de werkbezoeken is georganiseerd door Flexcraft Aldiver, STL, Holwerda en Kemp Rijopleidingen Lelystad. De organisaties hebben hun krachten gebundeld om daarmee een zo interessant en veelzijdig mogelijke Doe Dag voor de leerlingen te organiseren. Na een algemene uitleg over de bedrijven en wat de leerlingen die dag gingen doen, was het tijd voor de 19 aanwezige leerlingen om de werkvloer op te gaan. Gedurende de dag hebben de leerlingen een kijkje bij Holwerda gekregen, pallets in een trailer geladen, gereden in een echte auto, in een simulator ontdekt hoe het is om een vrachtwagen te besturen en op basis van de geplande leveringen een route gepland voor een chauffeur.

15e editie

Volgend jaar, in 2024, staat de 15e editie van Almere On Stage op de planning. Bedrijven die graag opnieuw deel willen nemen, of die graag voor het eerst deel willen nemen, kunnen contact opnemen met projectleiders Wassenaar en De Ruiter via mail@almereonstage.nl of kijken op www.almereonstage.nl .

Wethouder Maaike Veeningen en presentator Stefano Hennevelt tijdens de opening van het beroepenfeest (Foto: Almere Zaken)
Rondleiding tijdens de Doe Dag bij Flexcraft Aldiver, STL, Holwerda en Kemp Rijopleidingen (Foto: Almere Zaken)