De chauffeurs en begeleidsters van het leerlingenvervoer met grote bussen in Almere gaan vrijdag 20 januari staken. (Foto: Adobe Stock)
De chauffeurs en begeleidsters van het leerlingenvervoer met grote bussen in Almere gaan vrijdag 20 januari staken. (Foto: Adobe Stock)

Staking begeleid leerlingenvervoer grote bussen Almere

Algemeen

De bus-begeleidsters en chauffeurs van het begeleid leerlingenvervoer met grote bussen gaan vrijdag 20 januari staken. De werkdruk is hoog, het salaris kan beter en de bus-begeleidsters willen dezelfde onderbrekingstoeslag als de chauffeurs. 

In Almere wordt het leerlingenvervoer verzorgd door kleine taxibusjes en grote bussen die kinderen via de busbaan ophalen. Het vervoer met kleine taxibusjes is vorig jaar gewonnen door de firma Witteveen uit Emmeloord. De firma Van Driel verzorgt nog tot 2026 het vervoer met grote bussen via de busbaan in Almere. 

“Omdat de firma Witteveen kampte met een groot tekort aan taxichauffeurs, heeft de gemeente Almere bij de firma Van Driel het verzoek ingediend of zij de kinderen met een taxi-indicatie in de grote bussen mee kon nemen. Van Driel heeft hier na overleg met de chauffeurs en bus-begeleidsters positief op geantwoord”, aldus bus-begeleidsters en chauffeurs van de grote bussen in een gezamenlijke persverklaring. “Er kwamen toen 100 kinderen bij met een taxi-indicatie. De druk op de bus-begeleidsters - die nu in hun eentje meer dan 40 kinderen per bus onder hun hoede kregen - werd enorm groot. Op een paar incidenten na pakte deze aanpak gelukkig goed uit. De veiligheid van de kinderen is altijd gewaarborgd geweest.”

Tekort aan chauffeurs

Vanaf 23 januari rijden er op meerdere bussen twee bus-begeleidsters per bus mee. Ook Witteveen ging volgens de begeleiders met een grote bus onder Van Driel meerijden om het tekort aan taxichauffeurs enigszins te compenseren. Begin december werd op de Politieke Markt gesproken over het grote tekort aan taxichauffeurs. Hierbij beloofde wethouder Roelie Bosch onder meer om te kijken naar een beter salaris voor de chauffeurs en bus-begeleidsters (zie het artikel in Almere Deze Week van 2 december).

Onderbrekingstoeslag

De bus-begeleidsters hebben in december een brief gestuurd naar de directie en de gemeente. Zij willen dezelfde onderbrekingstoeslag ontvangen als de chauffeurs. “Helaas is daar zowel door de gemeente als door de directie van Van Driel geen gehoor aan gegeven”, aldus de bus-begeleidsters. “Conform de wet gelijke beloning bij gelijkwaardig werk eisen wij nu dat we dezelfde onderbrekingstoeslag ontvangen als onze collega buschauffeurs.” De begeleidsters worden hierin gesteund door hun chauffeurs. Die ontvangen een dagelijkse toeslag van 14.72 euro (CAO 2021) die de bus-begeleidsters niet ontvangen. Als de gemeente Almere en Van Driel hen in deze eis tegemoet komen, zullen de bus-begeleidsters en chauffeurs afzien van de staking op vrijdag 20 januari.