De Oostvaarderskliniek is per direct onder curatele geplaatst door minister Weerwind. (Foto: aangeleverd)
De Oostvaarderskliniek is per direct onder curatele geplaatst door minister Weerwind. (Foto: aangeleverd)

Oostvaarderskliniek per direct onder curatele

Algemeen

De omstreden Oostvaarderskliniek in de Stripheldenbuurt is per direct onder curatele geplaatst door minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming. Dit meldt De Telegraaf donderdagavond op basis van Haagse bronnen. De minister en tevens oud-burgemeester van Almere stelt een interim-directeur aan nadat afgelopen woensdag algemeen directeur Hendrik Jan van der Lugt opstapte. 

Dat staat in een brief van minister Weerwind die vrijdag naar de Kamer gaat. De kliniek kwam de afgelopen tijd veelvuldig in opspraak, zo bleek deze week dat een therapeut van de Tbs-instelling ontslagen was op verdenking van seksueel misbruik van een tbs’er die in behandeling was. Hierop legde de algemeen directeur zijn functie neer. 

Ontoelaatbaar gedrag
In de brief van de minister staat dat ook een leidinggevende van de door schandalen geplaagde Oostvaarderskliniek deze maand op non-actief is wegens signalen van ontoelaatbaar gedrag richting verschillende medewerkers. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft hiervan melding gemaakt bij de Integriteitscommissie van Justitie en Veiligheid, die binnenkort over het vervolg besluit. De drie incidenten zijn kort beschreven door de minister, aldus De Telegraaf.

Veilig behandelklimaat 

Ook staat in de brief dat er sprake is van een ’veelheid van meldingen’. “De afgelopen dagen verscheen berichtgeving in de media over de Oostvaarderskliniek. Deze kliniek is een forensisch psychiatrisch centrum in Almere waar tbs-gestelden worden behandeld met het oog op een veilige terugkeer naar de samenleving. Een veilig behandelklimaat is dus van groot belang. Daarom treed ik ook direct op bij vermoedens van integriteitsschendingen”, zo schrijft Weerwind in de brief aan de Kamer.