Burgemeester Franc Weerwind vertrekt. (Foto: Fred Rotgans)
Burgemeester Franc Weerwind vertrekt. (Foto: Fred Rotgans)

Burgemeester Weerwind wordt minister in Rutte 4

Algemeen

De Almeerse burgemeester Franc Weerwind verlaat de lokale politiek en wordt in het nieuwe kabinet Rutte 4 namens D66 minister voor Rechtsbescherming. Weerwind bevestigt de voordracht. Deze week gaat hij op gesprek bij beoogd premier Mark Rutte. Naar verwachting staat hij maandag 10 januari op het bordes bij de koning.

De geruchten over de benoeming van Weerwind deden al enige tijd de ronde en waren ook zeer hardnekkig. Toch benadrukte Weerwind tot voor kort dat hij Almere trouw zou blijven. Vorig jaar verlengde hij zijn burgmeesterschap met nog eens zes jaar en tegenover Omroep Flevoland liet hij in oktober nog weten niet van plan te zijn om plaats te nemen in een nieuw te vormen kabinet als hij daarvoor gevraagd zou worden. “Ik heb een klus te doen in Almere en dit staat absoluut niet in de agenda”, verklaarde Weerwind toen. Vorige week vroeg deze krant Weerwind op de man af of hij gepolst was als minister voor het nieuwe kabinet. Toen liet hij cryptisch weten dat zijn ‘prioriteit bij Almere ligt’. Wel verklaarde hij dat hij zich vereerd voelde dat zijn naam genoemd werd. Naar nu blijkt was hij toen dus al benaderd.

Inmiddels heeft Weerwind zijn voordracht bevestigd. “Vandaag heeft mijn partij D66 bekend gemaakt welke kandidaat-bewindspersonen worden voorgedragen voor het nieuwe kabinet. Graag informeer ik jullie dat ik ben voorgedragen als minister voor Rechtsbescherming. Hierna volgt een gesprek met de informateur.”

Reacties

Op social media wordt veelal zuur gereageerd op het vertrek van Weerwind. Vaak wordt daarbij gerefereerd aan zijn belofte om nog zes jaar burgemeester van de stad te blijven, maar ook dat het een vlucht zou zijn omdat de Floriade mogelijk op een fiasco uitdraait. Oppositieleider Toon van Dijk (PVV) verwijst daar in ieder geval nadrukkelijk naar in zijn reactie op Twitter. Volgens Van Dijk is het ‘totaal onverantwoord om Almere de rug toe te keren’ en stort Almere zich in een ‘regelrechte bestuurscrisis’. Hij verwijst daarbij ook naar het vertrek van de gemeentesecretaris en meerdere topfunctionarissen binnen de Floriade, zoals Eric van den Burg, die bij de Floriade voorzitter van de Raad van Commissarissen is en nu voor de VVD staatssecretaris Asiel en Migratie wordt.

Vervanger

Inmiddels is de zoektocht naar een (interim) burgemeester voor Almere al begonnen. Maandagavond kwamen de Almeerse fractievoorzitters digitaal bijeen.om te praten over de positie van de raad in het proces. Komende maandag (10 januari) worden de fractievoorzitters op het Provinciehuis in Lelystad verwacht om het gesprek aan te gaan over de aanstelling van een waarnemer voor Weerwind, voor de periode dat Almere een vacature heeft op de post van burgemeester. Omdat het proces grote snelheid vereist, zijn de fractievoorzitters met klem gevraagd aan beide bijeenkomsten deel te nemen. De bijeenkomsten zijn niet openbaar.

Het zong al lange tijd rond dat Weerwind kandidaat was voor het ministerschap. De verwachting is dan ook dat er snel een waarnemer aangesteld wordt.