Afbeelding
AlmereZaken

Als ‘oud-minister’ geeft Jorritsma Floriade duwtje in de rug

Algemeen

ALMERE - Annemarie Jorritsma - oud-burgemeester van Almere en oud-minister - is Commissaris-Generaal van Floriade Almere 2022. Wat houdt deze functie in? Wat kan Jorritsma in deze functie voor de Floriade betekenen? Almere Zaken sprak met Jorritsma in het Floriadepaviljoen in het hart van het Floriadeterrein.


“In elk land waar een wereldtuinbouwtentoonstelling wordt gehouden, wordt door het betreffende ministerie een Commissaris-Generaal aangewezen. Ik ben door de minister van landbouw gevraagd voor deze functie”, vertelt Jorritsma. “Ik kon kiezen voor een betaalde of onbetaalde functie. Ik koos voor het laatste. Ik ben inwoner van de stad, oud-burgemeester en oud-minister en daarmee wil ik wat betekenen voor de stad en dit met veel plezier voor de expo doen. Mijn onkosten worden trouwens wel vergoed. Maar laat helder zijn dat ik de minister vertegenwoordig.”

Internationaal


Meestal wordt de functie van Commissaris-Generaal wat dichter tegen de wereldtuinbouwtentoonstelling ingevuld. “Dan is het werk vooral protocollair. Je bemoeit je dan met zaken als ontvangsten van landen en bekijkt bijvoorbeeld of de visa goed geregeld zijn. Ik ben al veel vroeger benoemd. Ik doe nu dingen die niet automatisch bij het college van Burgemeester en Wethouders terecht komen. Ik help mee om partijen te benaderen die op grotere afstand staan en waar we niet vaak komen.”
De vroegere functies van Jorritsma komen hierbij vooral in het buitenland goed van pas. “Het helpt mee dat ik een oud-minister ben. In Nederland zitten we er niet op te wachten dat je je daar op voorstaat, maar in het buitenland telt het wel”, legt Jorritsma uit. “Als je dat bijvoorbeeld in China vertelt, dan doet het er toe en helpt het om deuren open te krijgen. Daarmee probeer ik landen te enthousiasmeren om deel te nemen aan de expo in 2022 in Almere. Dat kan via de mail, maar als het nodig is, kan ik er ook naar toe. Dat doe ik alleen als het niet anders kan.”
Bezoeken aan de vergaderingen van de BIE (Bureau International des Expositions) horen tot het takenpakket van Jorritsma. “Dat is de organisatie die de wereldtentoonstellingen erkent en die er op toe ziet dat de tentoonstellingen goed worden voorbereid. Er zit een geoliede organisatie achter, die goed in de gaten houdt dat de voorgang van de Floriade op orde is.”

Geen lokaal werk


Jorritsma doet niet het lokale werk. “Dat zou ik ook niet willen, want dan ga ik het Almeerse college voor de voeten lopen. De lokale bedrijven moeten gewoon bij wethouder Loes Ypma en burgemeester Franc Weerwind zijn. Die hebben dat in hun portefeuille. Ik ben vooral internationaal bezig en daarin vertegenwoordig ik de minister, omdat we landen uitnodigen. De thema’s van de expo gaan vooral over steden, maar het zijn juist de landen die bezig zijn met het thema vergroening van die steden en de voedselproductie. Zeventig procent van de wereldbevolking woont naar verwachting in 2050 in steden. Het doel van Floriade Almere 2022 is om te laten zien hoe die vergroening en voedselvoorziening in de steden gestalte kan krijgen.
Niet alleen het ministerie van landbouw denkt mee, maar ook het ministerie van VWS denkt mee over voedselvoorziening en de inzet van tuinbouw in de stedelijke agglomeraties. Het ministerie van economische zaken denkt mee over zaken die de economie betreffen. Samen komen de ministeries met goede voorbeelden die Nederland in 2022 in Almere aan de andere landen laat zien, zodat we dat gedachtengoed wereldwijd kunnen overdragen. En daar kan ik als Commissaris-Generaal met mijn achtergrond als minister weer een zetje aan geven. De Floriade kan mijn naam gebruiken, mij inzetten als er een hobbel is tussen het rijk en de expo. In Den Haag heb ik als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer natuurlijk ook een netwerk dat ik in kan zetten om deze bijzondere editie van de Floriade onder de aandacht te brengen. Noem me maar een oliemannetje voor de Floriade. Ik ben ook op bezoek geweest bij Sigrid Kaag, de minister van buitenlandse handel, zodat zij op haar buitenlandse reizen deze 7de editie van de wereldtuinbouwtentoonstelling ook weer onder de aandacht kan brengen.“
Veel reizen hoeft Jorritsma zelf niet in haar functie. “Ik ben een keer in Parijs geweest en in juni ga ik naar Beijing, want dan is daar een grote A1 wereldtuinbouwtentoonstelling. En daar kan ik natuurlijk met andere landen die daar aanwezig zijn aan tafel gaan. Het is (als het kan) ’s avonds heen en de(zelfde of de) volgende dag weer terug.”

Inwoner


Als inwoner heeft Jorritsma ook wat te melden. “Ja, inwoner ben ik ook”, lacht zij. “We hebben in Almere een heel speciaal project. Dat is een van de redenen dat er politiek zoveel gedoe over is. De stadswijk en het evenement lopen voor een stukje door elkaar. Denk aan het Groene Stad Arboretum dat nu al voor een groot deel is aangelegd en waarvoor bijna 800 bomen door de sector zijn aangeleverd. Die bomen moeten blijven staan en de gebouwen moeten er tussen worden gezet. De verschillende paviljoens krijgen na het evenement een andere functie. Hoe complex kan je het maken? Gelukkig zijn de perikelen rond de stadwijk voor een groot deel voorbij. De gemeente wil terecht dat er een positieve grondexploitatie uit het project komt. En dat vast gaat lukken, daar ben ik van overtuigd.”

Aanzien


Er gaat volgens Jorritsma ook anders naar Almere gekeken worden. “Almere krijgt door deze Floriade een ander aanzien. Er wordt vergroend, en dat is niet alleen door het Floriadeterrein, dat gebeurt ook in de rest van de stad. De Nederlandse tuin- en landbouw kunnen we heel goed gebruiken om de vier thema’s Greening, Feeding, Energizing en Healthying voor het voetlicht te brengen. De komende decennia zullen deze sectoren daarin steeds belangrijker worden.”

Vertrouwen


Jorritsma kijkt vol vertrouwen uit naar Floriade Almere 2022. “Qatar, Indonesië en Thailand hebben inmiddels bevestigd deel te zullen nemen aan de wereldtuinbouwtentoonstelling in Almere. De volgende stap is het voeren van gesprekken met deze landen over de invulling van de ‘paviljoens’, onderdeel hiervan is vaak ook een tuin als onderscheidend en kenmerkend element van de inzending. Ook voor de komende periode zijn diverse gesprekken gepland met landen, waarvan enkele gesprekken vergevorderd zijn. Zodra er meer te melden is, wordt hier meer over bekend gemaakt.”

Afbeelding
Afbeelding