Adri Bax kreeg de Bonifatiusspeld opgespeld door zijn vrouw Ivy. (Foto:Maarten Feenstra)
Adri Bax kreeg de Bonifatiusspeld opgespeld door zijn vrouw Ivy. (Foto:Maarten Feenstra)

Bonifatiusspeld voor ondernemer Adri Bax

Algemeen

De Bonifatiusspeld is dit jaar uitgereikt aan ondernemer Adri Bax. Hij krijgt de hoogste Almeerse onderscheiding voor zijn tomeloze inzet voor de stad Almere en in het bijzonder voor het centrum van Haven. In de raadszaal van het stadhuis werd Bax toegesproken door burgemeester Franc Weerwind en kreeg hij de onderscheiding opgespeld door zijn eigen vrouw Ivy. 

“Het was nogal een verrassing”, reageert Bax. Hij was naar het stadhuis gelokt in de veronderstelling dat hij een afspraak had met wethouder Hilde van Garderen. “Het is erg leuk om opgemerkt te worden en daar waardering voor te krijgen, maar dat is natuurlijk niet waar ik het voor doe. Ik help waar ik kan, dat is iets dat ik van mijn ouders heb meegekregen.”

Meer dan een schoenenverkoper

Adri Bax runt al 35 jaar zijn schoenenzaak aan de Kerkgracht in Haven en deze is inmiddels een begrip in Almere en omstreken. “Ik ben zelf gek op schoenen, maar het is vooral de combinatie met het klantencontact waardoor ik dit zo’n mooi vak vind. Een praatje en een luisterend oor, het geven van deskundig advies en uiteindelijk zorgen dat klanten naar huis gaan met mooie schoenen waar zij lekker op lopen”, vertelt Bax. Hij zorgt ook geregeld voor opvallende modellen, zoals een speciale Lions-schoen en een Floriade-schoen. Maar Bax is voor de bewoners en ondernemers in Haven veel meer dan een schoenenverkoper, benadrukte burgemeester Weerwind. “U bent een steun en toeverlaat voor collega-ondernemers en uw inzet voor de toekomst van het centrum van Haven is groot en onvermoeibaar.”

Verbinder

Adri Bax is een echte verbinder. Zo is hij initiator van de eerste Almeerse Bedrijveninvesteringszone (BIZ). Hierin trekken ondernemers in het centrum van Haven gezamenlijk op om het centrum nog aantrekkelijker te maken voor bezoekers en ondernemers. Ook zit hij in het team van Havenhart, dat zich inzet voor de toekomst van het centrum in Haven. “Als je vindt dat dingen beter zouden kunnen, moet je ook bereid zijn om actie te ondernemen. Je kunt wel blijven klagen, maar daar raak je alleen maar gefrustreerd van”, stelt Bax.

Sinterklaas

Hij is als ondernemer ook al vele jaren actief bij de Lions Club die zich met allerlei acties inzet voor de stad. Verder zet hij zich actief in voor het milieu, diversiteit en diverse goede doelen. Ook speelt hij met liefde elk jaar de rol van Sinterklaas in het centrum van Haven. “Dan bezoek ik ook altijd verschillende bejaardenhuizen. Dat is ontzettend leuk, maar vooral ook dankbaar om te doen. De reacties van de ouderen zijn goud waard”, vindt Bax. 

Altijd wat te leren

Aan zijn pensioen denkt de 63-jarige Almeerder voorlopig nog niet. “Ik ben nu eenmaal een schoenenfanaat en er blijft altijd wat te leren op dat gebied. Bovendien is het ook wel prettig om nog een aantal jaren door te kunnen sparen, aangezien een deel van mijn geld is verdwenen door de coronacrisis. Maar bovenal vind ik mijn werk nog steeds ontzettend leuk.” 

De Bonifatiusspeld wordt sinds 1983 ieder jaar uitgereikt aan iemand die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de stad. Dit gebeurt traditiegetrouw tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Almere. Vanwege de coronamaatregelen was deze dit jaar opnieuw digitaal. De video is terug te kijken op almere.nl/nieuwjaarsvideo.


Burgemeester Franc Weerwind, Adri Bax en zijn vrouw Ivy proosten op deze mooie start van het nieuwe jaar. (Foto: Maarten Feenstra)

Burgemeester Franc Weerwind, Adri Bax en dienst vrouw Ivy proosten op deze mooie start van het nieuwe jaar. (Foto: Maarten Feenstra)