Werk van Ninette Koning, resultaat van een eerder filosofisch kunst- en poëzieproject. (Foto: www.ninettekoning.nl)
Werk van Ninette Koning, resultaat van een eerder filosofisch kunst- en poëzieproject. (Foto: www.ninettekoning.nl)

Filosofie in woord en beeld: humus voor je bedrijf

Algemeen

De Almeerse kunstenaar Ninette Koning heeft een project ontwikkeld voor bedrijven die naast inhoudelijke en economische doelen de waarde inzien van aandacht voor sociale en emotionele intelligentie binnen hun organisatie. “Filosofie en kunst fungeren in dit project als voedingsbodem, om te ontdekken wat er nog meer kan groeien en bloeien in een bedrijf en de dagelijkse werkomgeving”, vertelt Koning. Cultuurfonds Almere heeft subsidie beschikbaar gesteld om bedrijven en organisaties te stimuleren dit project te ervaren.

Een filosoof, een beeldend kunstenaar en een dichter gaan tijdens een interactieve middag samen met het bedrijf op zoek naar verdieping, verbinding en inspiratie. “Dit mondt uiteindelijk uit in één filosofische vraag. Een vraag die verbeeldt waar het bedrijf nu staat en die vruchtbare bodem geeft om duurzaam op verder te bouwen”, aldus Koning. De kunstenaar en de dichter nemen deze filosofische bezinning op het bedrijf mee naar hun atelier en schrijftafel. Daarna komen zij terug met een schilderij en een gedicht dat hierop geïnspireerd is.

Heroriëntatie

Het project ‘Filosofie in woord en beeld,  humus voor je bedrijf’ leidt volgens Koning niet tot radicale inzichten of veranderingen. “Maar het zorgt wel voor enige heroriëntatie in de vorm van een stoffelijke verbeelding en doorwerking van die filosofische vraag. Het project is bedoeld voor organisaties en bedrijven die de ‘vreemde ogen’ van de filosoof, dichter en kunstenaar willen verwelkomen, om dezelfde dingen anders te zien of inzicht te krijgen in eigen blinde vlekken.“

Het idee voor het project is ontstaan door de enthousiaste reacties op een eerder filosofisch kunst- en poëzieproject tijdens de coronapandemie. “Hieruit kwam sterk naar voren dat saamhorigheid zo ontzettend stimulerend is op alle vlakken van de menselijke psyche, maar ook zo snel over het hoofd wordt gezien.” 

De eerste vier keer dat bedrijven deelnemen aan dit project, wordt vijftig procent van de kosten door het Cultuurfonds gesubsidieerd. Neem voor meer informatie contact op met Ninette Koning via ninettekoning@gmail.com of 06-44762290.