Innovatieve ondernemers helpen provincie bij grote evenementen. (Foto: aangeleverd)
Innovatieve ondernemers helpen provincie bij grote evenementen. (Foto: aangeleverd)

Innovatieve ondernemers helpen provincie bij grote evenementen

Algemeen

Maar liefst 20 ondernemers hebben zich aangemeld voor de innovatiecompetitie Smart Mobility Flevoland. Zij dienden ideeën in om de verkeersdoorstroming tijdens grote evenementen in Flevoland te verbeteren. Uit deze 20 inzendingen heeft een onafhankelijke beoordelingscommissie nu acht winnaars gekozen. Deze winnende ondernemingen mogen hun innovatieve plan nu verder uitwerken. 

In Flevoland liggen meerdere grote evenemententerreinen zoals Walibi Holland en de Floriade. Waar veel mensen komen, is ook veel verkeer. Daar zijn de wegen niet altijd op berekend, waardoor het verkeer tijdens piek vertraging oploopt. Daarom is provincie Flevoland samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Flevoland een innovatiecompetitie gestart. De provincie en RVO riepen ondernemers op om met ideeën te komen op het gebied van smart mobility om zo bereikbaarheid van Walibi Holland en de Floriade te verbeteren. Ook wil de provincie de samenwerking versterken tussen betrokken partijen als wegbeheerders, mobiliteitsdienstverleners en organisatoren van evenementen om het verkeer beter te geleiden.

Smart mobility

Meer asfalt is niet de juiste oplossing. Daarom wil de provincie kijken of met smart mobility dit probleem kan worden aangepakt. Smart mobility houdt in dat met gebruik van data en technologieën, slimme producten of diensten bedenken. Om zo de mobiliteit en de doorstroming van het verkeer verbeteren. Een voorbeeld zijn verkeerslichten die met hulp van een app op de mobiele telefoon weten wanneer fietsers een verkeerslicht naderen. De verkeerslichten geven dan sneller groen licht. Het gaat overigens niet alleen om de bereikbaarheid van het evenement. Zo weinig mogelijk overlast voor het lokale bestemmingsverkeer en de impact op leefbaarheid en milieu zijn ook belangrijk. Samen met RVO stelt de provincie 900.000 euro beschikbaar voor de innovatiecompetitie.

Winnaars 

De winnaars gaan nu aan de slag met hun innovaties. Zij buigen zich over het vraagstuk hoe zij de bereikbaarheid van de directe omgeving van het Walibi evenemententerrein en van de Floriade (2022) in Almere met behulp van Smart Mobility oplossingen kunnen verbeteren. Daarnaast wordt gezocht naar een integrale manier van samenwerking met wegbeheerders, mobiliteitsdienstverleners en evenementenorganisatoren om het evenementenverkeer op een gecoördineerde manier van en naar de evenementenlocaties te geleiden in de provincie Flevoland.

De winnende ideeën zijn:

1. Crown Management Systeem Flevoland van Sweco Nederland

2. TTU van TripService

3. Travelguide van Livecrowd B.V.

4. Gaiyo Event van Innovactory International BV

5. Het Operationeel Mobiliteitscentrum van de toekomst van Stadion Amsterdam C.V.

6. Combineren-Analyseren-Reageren: Beslissingsondersteunende software voor multi-modaal mobiliteitsmanagement van bezoekersstromen rondom drukke evenementenlocaties van City Analytics Projects B.V.

7. Let’s open up a world of discovery! van Mobiliteitsfabriek BV

8. Flatten the curve van Vialis B.V.

Oplossingen voor de toekomst

Tijdens de competitie gaan de winnende ondernemers bruikbare en duurzame oplossingen ontwikkelen voor de evenementenbranche voor de korte termijn én voor oplossingen op langere termijn voor de verbetering van de mobiliteit in de provincie Flevoland. De provincie Flevoland hoopt op deze manier niet alleen de bereikbaarheid voor evenementenbezoekers te verbeteren, maar ook op zo weinig mogelijk hinder voor lokaal bestemmingsverkeer met zo min mogelijk impact op de leefbaarheid en het milieu.

Onafhankelijke commissie

 Met deze innovatiecompetitie dagen provincie en RVO ondernemers uit om maatschappelijke problemen op te lossen met innovatieve producten en diensten. Binnen de beschikbare middelen zoals gepubliceerd in de oproep worden de best beoordeelde voorstellen gehonoreerd met een opdracht. De competitie bestaat uit twee fasen. In de eerste fase krijgen ondernemers een opdracht voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek. Een onafhankelijke commissie beoordeelt in elke fase de projecten. De beste projecten krijgen in fase twee een opdracht voor verder onderzoek en ontwikkeling tot een werkend systeem.