Afbeelding
AlmereZaken

‘Geen Europees geld laten liggen’

Algemeen

In Nederland moet efficiënter samengewerkt worden om geld uit Europese fondsen effectief in te zetten voor economisch structuurbeleid, onderzoek en innovatie, landbouw en visserij. `We moeten voorkomen dat er weer Europees geld op de plank blijft liggen.`
Dat zeggen VNO-NCW, MKB-Nederland, LTO Nederland en de Europa-portefeuillehouder van de provincies, Karla Peijs. Er komt in de periode 2014-2020 Europees geld beschikbaar. Al in 2013 maakt de Nederlandse regering afspraken over de middelen uit de Europese fondsen met de Europese Commissie. In voorgaande jaren bleef er geld in Brussel liggen. De besprekingen over de komende jaren zijn inmiddels al gestart.
Om te voorkomen dat er geld onbenut blijft, roepen de organisaties de politiek op om de sociale partners en decentrale overheden snel te betrekken bij het opstellen van dit `partnerschapscontract` tussen Kabinet en Europese Commissie. In deze magere tijden is het zaak om de beschikbare middelen effectief in te zetten, aldus de organisaties. Zij willen gezamenlijk de concurrentiekracht van de economie en bedrijven in Nederland bevorderen.
Volgens VNO-NCW, MKB-Nederland, LTO Nederland en de provincies moet het topsectorenbeleid het uitgangspunt vormen. Dit beleid is de gemeenschappelijke visie van Nederland, gericht op de sterke punten van de Nederlandse bedrijven en kennisinfrastructuur. Ook is onderwijs en scholing noodzakelijk. Er moet een betere aansluiting komen bij de behoeften bedrijfsleven.