Afbeelding
AlmereZaken

Flevopenningen uitgereikt

Algemeen

Meer dan vierhonderd Flevolandse ondernemers waren er op vrijdagavond 22 maart getuige van dat Agrico uit Emmeloord en Tendris Solutions uit Almere de begeerde Flevopenning voor respectievelijk toponderneming 2012 en meest innovatie onderneming 2012 in ontvangst mochten nemen. Dit jaar was het Concern voor Werk het podium voor de  Flevopenningen, die werden uitgereikt door gedeputeerde Economie Jan-Nico Appelman van de provincie Flevoland en de burgemeester van de Noordoostpolder  Aucke van der Werff.

Negen stralende ondernemers

Na een paar maanden spanning en veel voorbereiding werden op vrijdagavond 22 maart de Flevopenningen 2012 uitgereikt. Negen ondernemingen stonden te stralen tijdens het Flevopenningengala in de voor de gelegenheid omgebouwde kassen van  Concern voor Werk in Emmeloord. Agrico uit Emmeloord werd als toponderneming geselecteerd uit de zes lokale winnaars uit elke bedrijfskring. Van de ruim 40 kandidaat-ondernemingen voor de meest innovatieve onderneming 2012 waren 3 bedrijven genomineerd. In deze categorie ging Tendris Solutions BV uit Almere met de prijs naar huis.

Speciale economische zones

Tijdens zijn speech stak gedeputeerde Economie Jan-Nico Appelman ondernemend Flevoland een hart onder de riem: “Uw inzet, uw werk, houdt de economische motoren in Flevoland draaiend. Door speciale economische zones in te stellen wil ik de economische dynamiek in deze provincie stimuleren. Ik heb het over bedrijventerreinen met vestigingsvoordelen en experimentele wetgeving waarin deregulering voor bedrijven centraal staat. Op dit moment onderzoek ik of we zulke zones op specifieke plekken in Flevoland kunnen instellen, bijvoorbeeld rond de luchthaven.” Burgemeester Auke van de Werff  van gastgemeente Noordoostpolder: “Agrico is een fantastische onderneming en een belangrijke partner in de promotie van onze mooie polder. Zo hebben we vorig jaar samen burgemeesters uit aardappelstreken uitgenodigd om het jubileum van Noordoostpolder te vieren. Dit jaar werken we weer samen aan een succesvolle ‘World Potato Europe’ in Emmeloord. Agrico is bovendien een goede en interessante werkgever die een dagelijks product op een niet alledaagse manier in de markt zet. In alle opzichten een terechte winnaar!”

Starterspitch
Dit jaar werd tijdens het gala voor het eerst gekozen voor een starterspitch. De 4 genomineerden startende bedrijven hielden tijdens het feest na het officiële gedeelte een elevator pitch van 60 seconden. Hiermee kregen zij de kans om het publiek er van te overtuigen waarom juist hun onderneming met de prijs naar huis moest gaan. Uiteindelijk werd Kantoormanager 2.0 van Urk als winnaar van de starterspitch door het publiek gekozen.

Afwisselende avond
Ondernemend en bestuurlijk Flevoland genoot met meer dan 400 prachtig uitgedoste gasten van een zeer geslaagde en afwisselende avond. Tijdens het diner werden de sprekers en genomineerden door Bert Kuizenga, televisiepresentator en acteur, op het podium geïnterviewd. Hij verving op een geweldig manier de, op het allerlaatste moment, door ziekte verhinderde Merel Westrik. Hij zorgde ook voor interactie met ondernemers en bestuurders in de zaal. Het Christelijk Mannenkoor Emmeloord, dat dit jaar zijn 50 jarig jubileum viert, zong met alle aanwezigen het Flevolands volkslied: een waardige afsluiting van  het officiële gedeelte. Hierna barstte het feest los. Door Edsilia Rombley en haar danseressen werd een wervelende show opgevoerd, die voor velen best langer had mogen duren. BLING zorgde op het hoofdpodium voor  een heerlijk avondje dansen en swingen. De SfeerMakers die de gasten al bij aankomst onthaalden, zorgde tijdens de afterparty zijn voor prettige muziek in de lounge. Tijdens het diner en de afterparty werden contacten gelegd en banden aangehaald.


Toponderneming

Zes lokale “ondernemers van het jaar” streden om de Flevopenning toponderneming. De jury koos Agrico als winnaar omdat Agrico een krachtige, coöperatieve organisatie is die in haar eigen kweek-en researchbedrijf tientallen rassen voor vele landen en voor alle seizoenen kweekt en innovatieve oplossingen bedenkt. Geworteld in de Noordoostpolder heeft het bedrijf unieke kennis ontwikkeld van zijn basisproduct : de aardappel.  Daarnaast exporteert Agrico haar  pootaardappelen naar meer dan 75 landen over de hele wereld waardoor zij Flevoland in de gehele wereld op de kaart zet en ontwikkelt zij op een verantwoorde biologische wijze met  aandacht voor mens en natuur. Als laatste punt in het juryrapport werd genoemd dat Agrico aardappelen teelt en verbetert,  waarbij de pootaardappel een belangrijke bijdrage levert  om  het wereldvoedselprobleem,  dat vooral de Aziatische landen treft, op te lossen

Innovatieve onderneming
Tendris Solutions BV uit Almere ontving de Flevopenning 2012 voor beste innovatieve onderneming. De jury heeft dit bedrijf als winnaar gekozen omdat Tendris Solutions BV bestaat uit  een groep  unieke  entrepreneurs met een duidelijke visie, een enorme ambitie en een doelgerichte missie. Daarnaast is Tendris Solutions BV uniek omdat goed wordt gekeken waar de problemen in de wereld zich voordoen en hier worden vervolgens oplossingen voor bedacht. Met de innovaties wil Tendris Solutions BV het bewuste gebruik stimuleren van de beperkte natuurlijke en energiebronnen op aarde. Ze moeten uiteindelijk bijdragen aan een wereld  die alleen gebruikt maakt van duurzame energie. Daarnaast is Tendris Solutions BV is één van de oprichters van het World Water Reference Center, waarmee vanuit Almere een bijdrage wordt geleverd voor het oplossen van het wereldwijde waterprobleem

.

Startende onderneming
De winnaar van de starterspitch is Kantoormanager 2.0.  Ariejonne Oost wist het meeste applaus te ontvangen met haar elevatorpitch van 60 minuten. Kantoormanager 2.0 is uniek, omdat zij kan worden ingezet op alle kantoortaken die in elk bedrijf aan de orde zijn. Denk aan het uitvoeren van de boekhouding, btw-aangifte en facturatie, maar ook secretariële ondersteuning zoals bijvoorbeeld telefonische dienstverlening en offerte- en contractbeheer. Inmiddels beantwoordt Kantoormanager 2.0 bijvoorbeeld voor veel bedrijven de telefoon. Zo is de klant altijd bereikbaar en kan deze zich focussen op zijn of haar core business. Kantoormanager 2.0 is vooral op zoek naar de zelfstandige professional en de MKB’er. Daarbij maakt de branche niet uit. Zo ondersteunt Kantoormanager 2.0 zakelijke dienstverleners, winkels en bedrijven in de maakindustrie.