Afbeelding
AlmereZaken

Stichting Ondernemersklankbord (OKB) zoekt adviseurs

Algemeen

Vanwege een toename van het aantal adviestrajecten zoekt Ondernemersklankbord (OKB) Flevoland nieuwe adviseurs.


Adviseurs van Stichting Ondernemersklankbord (OKB) verzorgden in 2016 enkele tientallen adviestrajecten voor ondernemers in Flevoland. Zij stelden hun ervaring op vakgebieden als organisatie en strategie, financiën, HRM, marketing en juridische en commerciële zaken belangeloos ter beschikking aan met name het midden- en kleinbedrijf. De adviestrajecten hadden betrekking op startend ondernemerschap, bedrijfsoverdracht, bedrijfsbegeleiding en faillissementspreventie.
OKB bestaat ruim 37 jaar en biedt landelijk met ruim 300 belangeloos werkende adviseurs steun aan het bedrijfsleven. De meeste OKB-adviseurs zijn gepensioneerde ondernemers. Vooral het midden- en kleinbedrijf maakt gebruik van hun diensten. Jaarlijks worden circa 3000 adviestrajecten uitgevoerd. Die duren minimaal zes maanden. Aan de ondernemers wordt een donatie van 150 euro gevraagd.
Volgens Ben van der Wiel, regiovoorzitter OKB-team Flevoland waarderen ondernemers vooral de vaardigheden, ervaring en benaderingswijze van OKB-adviseurs: “Men is positief over de snelheid waarmee OKB klankbordtrajecten in gang zet. En ook over het feit dat onze adviseurs niet op de stoel van de ondernemer gaan zitten, maar zich louter richten op het klankborden. Veel van de door ons in Flevoland geadviseerde ondernemers vonden het zinvol en stimulerend om te sparren met (ex) collega’s.”


Faillissementspreventie

Een deel (28%) van de klankbordtrajecten heeft betrekking op faillissementspreventie. Daarbij gaat het om het ondersteunen van ondernemers voor wie de zakelijke toekomst er somber uitziet. Mede dankzij die ondersteuning kunnen regelmatig faillissementen en de daaruit voortvloeiende maatschappelijke en financiële schade worden voorkomen. Bij een faillissement ligt het gemiddelde schadebedrag rond de 244.000 euro. Te denken valt aan uitkeringen, privéschulden van de failliete ondernemer, gederfde belastinginkomsten en gevolgschade bij toeleveranciers. De vitaliteit van het regionale bedrijfsleven wordt echter vooral bepaald door starters en doorstarters. Zij zorgen voor nieuwe impulsen en extra dynamiek, onder meer in de vorm van investeringen, werkgelegenheid en kennisontwikkeling. Juist op dat vlak is advisering door oud-ondernemer aan starters van grote waarde. De overdracht door OKB-adviseurs van kennis en ervaring vormt regelmatig een pijler onder het succes van relatief jonge bedrijven.

Interactie

Wat OKB-adviseur en tevens plaatsvervangend voorzitter Piet van Essen in het advieswerk vooral aanspreekt is de interactie met de ondernemer: “Het geeft veel voldoening om samen de best passende route naar succes uit te stippelen. Als voormalig manager heb ik hart voor de zaak van iemand anders en vind ik het leuk en leerzaam om daar een bijdrage aan te leveren. Het belangeloos werken voor OKB is zinvol, afwisselend en uitdagend.”
OKB signaleert in Flevoland een groeiende behoefte aan adviestrajecten en wil daar de komende jaren gericht op inspelen. De verzoeken tot ondersteuning hebben betrekking op alle hulptypen. In Flevoland wil OKB het aantal klankbordtrajecten geleidelijk aan verhogen. Met als credo ‘OKB helpt MKB’. Belangstellenden voor een functie als OKB-adviseur kunnen zich aanmelden bij Piet van Essen, pvessen@kpnmail.nl.