Afbeelding
AlmereZaken

Jongeren mogen proberen bus te hacken

Algemeen

Begin augustus start er een bijzonder project in Almere: de hackbus. Een bestelbusje vol apparatuur staat geparkeerd op een plek in de stad. Jongeren mogen proberen de server die in het busje staat, te hacken. Met toestemming, want de hackbus is een ludieke manier om jongeren bewust te laten worden van digitale veiligheid.

De hackbus is een innovatief project van Hans Kamerling van Ultralogic, een organisatie die verbonden is aan de ICT Campus Almere. Kamerling begeleid en onderwijst veel jongeren in het digitale domein kwam op het idee om met een bus op diverse plaatsen in Almere te gaan staan. Jongeren mogen proberen de bus te hacken.

De bus vol met apparatuur wordt in augustus verschillende keren op een plek in Almere geparkeerd. Wie in de buurt is kan met de eigen laptop/smartphone proberen de servers die erin staan digitaal te hacken.

Hackbus.eu

Op de website hackbus.eu kunnen geïnteresseerden zien waar de bus geparkeerd staat en ook highscores invullen en delen. Kamerling: “We hebben steeds twee plekken waar de bus beurtelings geparkeerd wordt: achter het station, bij Randstad 21-45, en aan het Philadelphiapad 2 in Buiten. Het is een leuk project om jongeren zo actief op de been te krijgen en zo bewustwording te creëren van digitale veiligheid. We proberen op die manier duidelijk te maken welke simpele methodes criminelen gebruiken om persoonljke data te bemachtigen.

Sponsors

Jongeren kunnen zich nu al aanmelden om mee te doen aan het project via de site, deelname is geheel gratis. Om het project te bekostigen is Kamerling nog op zoek naar sponsors die het innovatieve project willen steunen, zodat de bus deze hele zomer gebruikt kan worden. “Dat is voor bedrijven interessant: ze koppelen hun naam aan een innovatief project dat opvalt bij techbedrijven en startups. Daarnaast werken ze mee om het digitale kennisniveau van Almere naar een hoger niveau te tillen.”

Het sponsorschap kost eenmalig 899 euro.